У Сумах заповідну територію перетворили на смітник

21.07.2023

Сумський краєзнавець Костянтин Аленінський стурбований ситуацією в районі Лучанського розрізу. “Це заповідна територія в межах м. Суми, яка перетворилась на сміттєзвалище. Яка ж красива і романтична історія! А вам як? Пейзажна площа Сумщини”.

Геологічна пам’ятка природи «Лучанський розріз», на жаль, на сьогодні, втрачена – це об’єкт природно-заповідного фонду, що був оголошений рішенням Сумського облвиконкому № 609 23.12.1981 року на землях Сумського горкомунхозу (Лука, правий берег річки Псел) і займав територію у 5 га. У межах Лучанського розрізу породи палеогену перекриті чорноземом (0,9 м) і лесовидним суглинком (4,0 м) четвертинного віку. Під ними залягає пісок харківської свити (палеоген), місцями з прошарками глини (6,0 м). Лучанський розріз був відомий дослідникам ще з минулого століття.

На жаль, у 1990 р. «Лучанський розріз» був виключений зі складу природно-заповідного фонду Сумської області. Підстава – розріз втратив науково-пізнавальну цінність в зв”язку з руйнуванням його атмосферними опадами, ерозією поверхні і обростанням трав”янистою рослинністю…

shans.com.ua

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: