Як працює програма “єОселя” на Сумщині

24.07.2023

Державна програма іпотечного кредитування житла “Оселя” запрацювала у жовтні 2022 року. Взяти участь у ній могли кадрові військові, силовики, медики, вчителі та науковці. З 1 серпня уряд розширить програму “єОселя”. Про це  розповів заступник директора одного з банків Віталій Дашкін.

Пані Інна належить до категорії професорського-викладацького складу. Жінка каже: про власну квартиру мріяла давно. Тож, щойно запрацювала програма, оформила позику. “Ми з чоловіком проживали 7 років у однокімнатній квартирі з дитиною, тому вирішили поліпшити житлове становище і подали на цю програму. Ми оформили 3 кімнатну квартиру. Насправді це вигідна пропозиція від держави. 4 % сплачуватиме держава за цією пропозицією, а 3 % від суми тіла кредиту будемо сплачувати ми. Іпотека діє – нам дали на 20 років. Проте, ми маємо право достроково погашати. Якщо будуть кошти, хоч сьогодні закриємо”, — розповіла жінка.

За словами заступника директора одного з банків Віталія Дашкіна, з 1 серпня на пільгову іпотеку – але вже під 7% – зможуть претендувати ще кілька категорій українців: “Програма буде розширюватися на всіх інших громадян України, які не мають житла або їм треба покращити умови житла, які за нормативами затвердженим цією програмою – на сім’ю 51-52,5 квадратних метрів. Плюс, на кожну наступну особу в сім’ї 21 квадратний метр. Тобто, якщо сім’я з 2 людей, то це буде 52,5 квадратних метрів +21-буде 73,5 квадратних метрів”.

Подати заявку на участь у програмі “єОселя” можна через застосунок “Дія”, — пояснює Віталій Дашкін: “Позичальник зазначає, де він працює, заробітну плату, які має умови житла та інші анкетні дані. Протягом, максимум 3-х робочих днів банк визначає, яку суму кредитування може надати і, попередньо, погоджує цю суму”.

Видачею іпотечного кредиту на Сумщині займаються три державних банки і один приватний. Станом на 19 липня, за першим етапом програми, видано 38 кредитів на суму 42 мільйони гривень. Найбільшу кількість кредитів отримали військовослужбовці та правоохоронці.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: