На Сумщині відзначили День поля

25.07.2023

Щороку на Сумщині з нагоди Дня поля збираються аграрії, які вже мали справу з науковими розробками Інституту північного сходу НААН. 

Серед учасників заходу — фермер Сергій Карпенко. Чоловік розповів, що з науковою установою співпрацює не один десяток років.

“Співпраця плідна. Сьогодні ми використовуємо декілька сортів пшениці інституту. Вони в нашій зоні показують гарні результати. Адаптовані до умов нашого регіону. І ми надалі будемо продовжувати цю співпрацю. На ці заходи з’їжджаються всі головні аграрії Сумщини і можуть наочно побачити всі сорти пшениці в полі. Є контроль обмолотів”, – розповів керівник фермерського господарства Сергій Карпенко.

За словами директора наукової установи Віктора Кабанця, майже половина посівних площ в Україні засівається насінням гречки, вирощеної селекціонерами інституту північного сходу НААН. На Сумщині нею засівають понад 70% площ. Розробляють і сорти ячменю та пшениці.

“У нас в інституті 8 сортів різних репродукцій озимої пшениці. По ячменю — 3 сорти і озимий і ярий. Також і овси є у нас. Працюємо ми в різних напрямках. З одними у плані консультативних порад, з іншими в напрямку реалізації насіннєвого матеріалу. Ми співпрацюємо не лише з аграріями Сумщини, а й з аграріями північно-східного регіону, з областями всієї України. По озимих культурах зерновим орієнтуємось на нашу кліматичну зону, а по культурі гречка, коноплі, ми пропонуємо аграріям всієї України”, – пояснив директор Інституту сільського господарства Віктор Кабанець.

“Сьогодні говоримо про передові досягнення. Тобто, не класичне товарне виробництво, а те, як вирощується селекційний матеріал, як впроваджуються останні наукові досягнення, аби допомогти фермеру вирощувати дешевше, з меншою собівартістю і мати більшу прибутковість. Завдяки тому, що є давня школа і вона збережена, сьогодні є можливість в одному місці, за пів дня, подивитися і в очікуванні посівної озимих культур, фермерам прийняти рішення, що сіяти на своїх полях”, – зазначив заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький.

За словами директора профільного департаменту Олександра Маслака, аграрії Сумщини продовжують збирати ранні зернові та технічні культури.

“За підсумками збирання, обмолочено площі понад 26 тисяч гектарів по зерновим культурам і майже 10 тисяч гектарів по ріпакам. Урожайність цих культур на рівні минулого року”, – сказав Олександр Маслак.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: