Відбулося громадське обговорення щодо перейменування двох залізничних зупинок у Шосткинській громаді

25.07.2023

Як повідомлялося раніше, до виконкому Шосткинської міської ради надійшов лист від виробничого підрозділу Конотопської дирекції залізничних перевезень регіональної філії «Південно-Західна залізниця» АТ «Укрзалізниця» про роботу щодо дерусифікації інфраструктури залізничного транспорту, зокрема перейменування роздільних пунктів, блок-постів, зупинних пунктів та приведення інфраструктури у відповідність до законодавства України та відомчих нормативних пунктів.

АТ «Укразалізниця» погодила перелік пунктів, які знаходяться на території Шосткинської громади та потребують зміни назви. зупиночний пункт 31 км та зупиночний пункт 560 км. Регіональна філія «Південно-Західна залізниця» запропонувала надати цим зупиночним пунктам нові назви:

31 км – зупиночний пункт ріка Десна

560 км – зупиночний пункт Гукове

Шосткинська міська рада на офіційному сайті провела громадське обговорення та онлайн-опитування з питання перейменування вказаних зупиночних пунктів.

Необхідність громадського обговорення обумовлена потребою дерусифікації інфраструктури залізничного транспорту, оскільки кілометраж української залізниці тривалий час розраховувався від нульового кілометру, який знаходиться в РФ, що є наслідками російської та радянської колоніальної політики.

Повідомляється, що у ході обговорення на електронну адресу було надано зауваження стосовно того, що правильним варіантом назви буде не «Зупиночний пункт ріка Десна», а «Зупиночний пункт річка Десна».

В результаті проведеного в відкритих джерелах дослідження встановили, що слова «річка», та «ріка» можуть позначати найбільші водяні потоки будь-якого розміру та обидві форми – і річка, і ріка – є питомі та можуть уживатися рівноправно, без стилістичних обмежень і семантичної різниці.

За результатами проведеного публічного громадського обговорення у формі електронної консультації з громадськістю, питання перейменування зупиночних пунктів залізниці 31 км та 560 км в рамках дерусифікації інфраструктури залізничного транспорту буде винесено на розгляд виконавчого комітету Шосткинської міської ради та Шосткинської міської ради відповідно.

shostka.info

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: