Як фрилансеру завжди залишатися з роботою і шукати нових замовників

27.07.2023

Фриланс асоціюється у багатьох людей із віддаленою роботою, але це дещо різні терміни. Тобто, у першому випадку, фахівці здебільшого мають тимчасову залученість до проєктів, а в другому – робота може бути постійною. А ще, “вільні художники” можуть брати кілька разових або регулярних завдань від різних замовників. 

Попри це, завдяки розвитку сучасних технологій, перелік галузей, які підходять для фрилансу, збільшився. Тож, ця діяльність у 2023 році не обмежується лише програмуванням або створенням дизайнів. Сюди включені також: робота з текстами, аутсорсинг бухгалтерії, та інше. Заробляти можливо навіть за допомогою онлайн-казино, наприклад Ельслотс, у якому пропонується доступ до сотень слотів від відомих розробників. 

Подібна практика приваблює кожного, хто має безперебійний інтернет, вільні години та бажання збільшити прибутки. Також, фриланс можливо поєднувати з основною роботою або отриманням освіти. Тим часом цей шлях обирають креативні люди, деякі фахівці у відпустці, молоді мами у декреті або пенсіонери. 

Пошук та утримання нових замовників й спілкування з ними

Щоб почати співпрацю з новими замовниками, фрилансерам потрібно підтвердити свою компетентність та професійні навички. Для цього потрібно мати добре заповнений профіль на біржі фрилансу, приклади минулих завдань та відгуки від роботодавців. Також, до правил ефективного пошуку нових замовлень можна віднести:

Необхідність показати замовнику, що фахівець може розв’язати задачу краще за конкурентів (для цього можна взяти тестову задачу);

Пропозиції додаткових послуг у межах діяльності фрилансера. Наприклад, райтери можуть проявити себе перекладі, коректурі, розробці контент-планів тощо;

Обачність. Перед співпрацею з новою людиною, потрібно перевірити її на чесність та порядність (це зручніше робити на біржах, адже там є рейтинги та відгуки);

Треба вказати на вигідність тимчасової або постійної співпраці (знижка постійному клієнту, додаткова послуга, зниження терміну виконання завдання або безкоштовна консультація).

Щодо спілкування із замовниками, існує кілька корисних порад, які допоможуть фрилансеру у плідній співпраці. В першу чергу, це пропозиція допомоги у той час, коли вона дійсно потрібна. Також, якщо виконавець розуміє, що він має навички для кращого розв’язання актуального запиту, потрібно їх пропонувати. Попри це, завжди потрібно прислухатися до замовника та контролювати власні емоції.

Особливості праці на біржах фрилансу

На сучасних біржах забезпечується зв’язок між виконавцями та замовниками. Але, щоб робота була вдалою потрібно вивчити правила проєкту, уважно читати умови замовлень та ввічливо спілкуватися із роботодавцем. Тим часом не кожний фахівець має необхідний досвід у цьому питанні, тому варто ознайомитися із кількома порадами.

По-перше, варто обирати платформу, яка передбачає “заморозку” коштів на рахунку виконавця до завершення завдання. По закінченні можна домовитися із замовником про додавання роботи до власного портфоліо (у форматі прикладу). По-друге, за відсутності досвіду, не слід нехтувати будь-якими задачами із обраної галузі. Навіть завдання із низьким бюджетом допоможуть набратися досвіду. При цьому, не варто нехтувати плануванням часу та працею на підвищення репутації.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: