Відбувся координаційний форум з реалізації стратегії економічного відновлення та розвитку Сумщини

29.07.2023

У рамках форуму Сумська обласна військова адміністрація за підтримки стратегічних партнерів з ООН об’єднала довкола питань відновлення та розвитку Сумщини міжнародних донорів та партнерів, народних депутатів, представників місцевої та центральної влади, громадянського суспільства та бізнес-спільноту.

Як зазначив під час відкриття начальник Сумської ОВА Володимир Артюх, Координаційний форум став потужною іміджевою та суспільно важливою подією, мета якого показати, що Сумщина – це не лише північний форпост України у боротьбі з ворогом, а й регіон з колосальним потенціалом та можливостями. Зацікавленість і підтримка нашої області з боку міжнародних партнерів – велика. Широке коло та географія учасників тому є підтвердженням: представники від 5 посольств та значної кількості різноманітних організацій та місій з США, Великобританії, Швеції, Швейцарії, Франції, Південної Кореї, Туреччини, Словенії.

«Сьогодні ми продемонстрували міжнародним партнерам потенціал і можливості області, наше прагнення і налаштованість відновлюватися та розвиватися вже зараз, а також пропонуємо конкретні кроки і проєкти на цьому шляху. Тож на Координаційному форумі ми закладаємо міцну платформу для подальшої співпраці з нашими іноземними друзями та майбутню основу для розвитку Сумщини. У нас для цього є всі ресурси: наше бажання і наполегливість та велика зацікавленість донорів», – наголосив очільник Сумщини.

Він подякував усім іноземним друзям, хто, попри військові дії в Україні, знайшов можливість приїхати і долучився до роботи Форуму, та стратегічним партнерам з ООН, які допомогли організувати захід та об’єднати у конструктивному діалозі всіх зацікавлених розвивати, допомагати та підтримувати. Також Володимир Артюх відзначив всіх присутніх, хто взяв участь в обговоренні, презентаціях та напрацюванні подальших спільних кроків на шляху до відновлення та розвитку Сумщини.

У рамках Форуму свої можливості та проєкти презентували представники громад, місцевого бізнесу, вищих навчальних закладів тощо. Дискусійні панелі були направлені на випрацювання дієвих механізмів довгострокової ефективної співпраці та координації спільних дій, спрямованих на регіональний розвиток України.

Координаторка системи Організації Об’єднаних Націй в Україні Деніз Браун зазначила, що міжнародні партнери мали можливість більше дізнатися про Сумщину, що допоможе випрацювати ефективну дорожню карту подальшої співпраці. Їхнє гасло залишається незмінним: ми з Україною та її людьми до того часу, допоки ми тут потрібні.

«Під час мого першого візиту до Сум минулої зими я одразу ж звернула увагу на ваші зусилля з розроблення та впровадження регіональної стратегії відновлення та економічного розвитку – вже в той час – аби перейти від гуманітарної допомоги до відновлення. І ви не лише розробили стратегію в дуже складних умовах, в яких були наприкінці минулого року, але й зробили це в інклюзивний спосіб, залучивши міста, громади, громадянське суспільство, наукові кола та приватний сектор. Це дійсно є прикладом співпраці задля інклюзивного та успішного відновлення», – підкреслила вона.

Про підсумки роботи Форуму, результати дискусійних панелей, обговорень та презентацій представникам медіа повідомили очільник Сумщини Володимир Артюх та постійний представник ПРООН в Україні Яко Сульє.

Учасники брифінгу повідомили, що за підсумками Форуму були узгоджені подальші кроки щодо співпраці. Сторони домовилися про формування спільної команди від Сумської ОВА та ООН, яка буде працювати над реалізацією майбутніх проєктів. Наступна задумка – продовжувати подібні формати спілкування на постійній основі, для прикладу щоквартально. Одним із запланованих кроків є також створення якісної цифрової платформи для систематизації та аналізу результатів співробітництва.

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: