Національний парк на Сумщині виграв престижну міжнародну премію

29.07.2023

Колектив національного природного парку “Деснянсько-Старогутський“, що на Сумщині, буквально на кордоні з росією, став переможцем міжнародного конкурсу IUCN WCPA International Ranger Award.

Міжнародна нагорода рейнджерів спрямована на відзначення всіх типів рейнджерів, у тому числі корінних, громадських і волонтерських рейнджерів, а також тих, хто працює на охоронюваних і заповідних територіях. Простими словами, це найпрестижніша міжнародна нагорода для працівників служб охорони природоохоронних територій.

“Деснянсько-Старогутський” нацпарк створили у 1999-му, а 20 років потому його території увійшли до складу біосферного резервату “Деснянський”, який знаходиться під охороною ЮНЕСКО.

На сьогоднішній день національний природний парк “Деснянсько-Старогутський” не приймає туристів: його територія прилягає до українсько-російського кордону й обстрілюється. Російські війська пошкодили та знищили адміністративні будівлі парку. Парк частково заміновано.

Відзнаку прокоментував у своєму телеграм-каналі еколог Української Природоохоронної Групи Петро Тєстов:

“Чому саме вони? Для тих, хто слідкує за моїми природоохоронними постами, це, думаю, зрозуміло. Бо тут і рейдова робота, і юридична робота, і готовність йти проти «впливових людей».

І що саме важливе — якщо навіть порушення відбувається за межами парку, його працівникам не пофіг і вони шукають шляхи зупинити порушників.

Особисто був свідком 5 років тому.

Наразі парк під щоденним обстрілом русні. Які останні тижні стали просто нестерпними. Частина працівників вимушена покинути свої домівки. Інфраструктура, яку розбудовували роками частково зруйнована…

Але після перемоги все відбудуємо. І хай ця нагорода буде стимулом іншим установам ПЗФ працювати так само самовіддано над охороною природи”, — зазначив природоохоронець.

rubryka.com

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: