У Сумах працюватимуть дві кластерні лікарні: що зміниться для медзакладів і пацієнтів?

01.08.2023

Найпростіші випадки лікуватимуть в загальних лікарнях. Для отримання вузькоспеціалізованої допомоги пацієнта доставлятимуть у кластерні та надкластерні заклади. Таке переформатування передбачає інфраструктурний етап медичної реформи. Про його реалізацію на Сумщині зі стейкхолдерами спілкувалися журналісти.

Директор Клінічної лікарні Святого Пантелеймона Сумської міської ради Володимир Поцелуєв зазначає, що зараз стоїть перед його медзакладом та 5-ою лікарнею два вибори: або вони об’єднуються і стають кластерною лікарнею із можливістю робити і складні хірургічні операції і надавати набагато ширший спектр медичних послуг (нейрохірургія, кардіохірургія, інсультна допомога, ортопедо-травматологічна, судинна та інші), або ж ми станемо загальними лікарнями, які будуть займатися паліативом, терапією, хоспісами…).

Голова Сумської районної ради Геннадій Дем’яненко: Сумський район – це майже половина Сумської області і тому було прийнято рішення про створення у Сумах і районі двох кластерних лікарень. Таку позицію підтримали у депутати, і всі шіснадцять голів громад, що входять до нашого району.

Народний депутат Ігор Молоток: Далі має бути робота у цьому напрямку Сумської міської ради, яка повинна об’єднати відповідні медичні заклади для утворення в Сумах двох кластерних лікарень.

Сумський міський голова Олександр Лисенко: Я буду пропонувати підписати двом лікарням підписати меморандум про злиття, де буде прописано про збереження колективів, впливу на ситуацію, не втрати можливостей…

Завершити процедуру злиття мають до вересня цього року інакше в Сумах буде лише одна кластерна лікарня, а відтак якість , а головне спектр медичних послуг буде значно зменшено.

Джерело: канал СТС

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: