На Сумщині планується докорінно змінити систему управління відходами

02.08.2023

Про етапи реалізації плану розбудови інфраструктури управління відходами у Сумській області під час брифінгу в офіційному медіацентрі Сумської облдержадміністрації розповіла директор Департаменту захисту довкілля та енергетики Ірина Кашпур.

Регіональна «дорожня карта», яка покликана докорінно змінити систему управління відходами, передбачає декілька етапів і розрахована на сім років (до 2030 року).

«Рівень управління відходами, який ми маємо сьогодні, становить серйозні проблеми для довкілля. Це актуально не тільки для Сумщини, а й для всієї України і інших країн. Ми розробили план, за яким починаємо рухатись, щоби змінити ситуацію. Наша мета – значно посилити переробку відходів і мінімум на 40% скорити їх захоронення», – зазначила Ірина Кашпур.

Наразі в області  утворюється 323 тис тон відходів  і тільки 3% з них іде на переробку. На території Сумщини розташовано 165 полігонів, які  утримуються з порушенням санітарного та екологічного законодавства.

План розбудови інфраструктури управління відходами у Сумській області був презентований міжнародним партнерам під час Координаційного форуму з реалізації Стратегії економічного відновлення та розвитку Сумської області, який відбувся минулого тижня.

«Тему поводження з відходами, як пріоритетну, визначили значна кількість учасників Форуму. Є порозуміння і сподівання щодо подальшої співпраці і підтримки у цій сфері», – проінформувала фахівець.

Відбудову інфраструктури управління  відходами відповідно до плану пропонується проводити у межах трьох кластерів: Сумського, Конотопсько-Роменського і Шосткинського.

Перший етап реалізації Плану – це розумне споживання (мінімізація утворення відходів).

Другий етап: сортування на місці утворення або збору відходів.

Третій: облаштування місць біологічної та глибокої переробки відходів. Четвертий – захоронення відходів.

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: