На Баранівському кладовищі у Сумах збираються побудувати місце для прощання з воїнами

03.08.2023

На Баранівському кладовищі Сум планують побудувати ритуальне місце для прощання із загиблими бійцями. 3 серпня робоча група з питань підготовки проєкту виїхала для обговорення на ділянку, де має з’явитися комплекс.

Будувати планують на місці, де раніше був ритуальний зал. Стару будівлю вже демонтували. Автори проєкт – ті ж самі, що розробляли Алею Слави на Центральному кладовищі. Керівник групи Олександр Антонець каже, що цього разу запропонували ритуальне місце прощання під назвою “Пагорб пам’яті”. “Туди має бути принесена труна загиблого. Там відбувається відспівування за участю священника з храму, і потім йде поховання. Утворюється такий хрест, це наша православна символіка. В центрі ось такий майданчик, пагорб прощання, на цьому пагорбі мають відбуватися відспівування. Там стоїть стіл з картою України”, — розповів архітектор.

Конкурс на кращий архітектурний проєкт відбувався так: “Всі члени комісії, які, включно з родинами загиблих, коли побачили цей проєкт, який був єдиним і одностайно визначений таким, що він найдостойніший, то в принципі тоді вирішили, що можна не проводити конкурс, а вважати конкурсом те, що відбір був одностайним і одноголосним”, — пояснив міський голова Сум Олександр Лисенко.

Наразі триває етап обговорення та приймаються зауваження. Зокрема, керівник комунального підприємства, яке опікується кладовищами, занепокоєний тим, що новий об’єкт займе значну частину ділянок для поховань.

“В мене питання: де ховати 200-х? Якщо ми робимо ці (хрести) меморіали, то це буде меморіал, а не поховання людей”, — говорить директор КП “Спецкомбінат” Євген Короткевич.

Після узгодження всіх питань визначать обсяг коштів, які потрібно буде виділити з міського бюджету. Вартість усього меморіалу поки невідома, сказав Олександр Лисенко: “Ми ще не можемо порахувати. В нас є зараз ескізний проєкт, вже виготовляємо робочий проєкт, і після того, як будуть закінчені роботи по робочому проєкту, ми тоді вже зможемо сказати точно, яка буде сума”.

“Пагорб пам’яті” передадуть на баланс КП “Спецкомбінат”, сказав міський голова. За його словами, Алею слави на Центральному кладовищі теж доглядає це підприємство.

Як повідомив волонтер Громадського фонду “Суми”, який опікувався меморіалом на центральному кладовищі, цей об’єкт, побудований 8 років тому, досі не введений в експлуатацію, а тому його утримання не фінансується. “В нас досі не були вирішені фінансові питання з забудовником, міська рада досі не сплатила ці кошти. Зараз там є деякі могили, які трохи просіли. Деяка плитка там просіла. Це виконується за домовленістю. Ми знаходимо підрядника, домовляємося, шукаємо кошти, а так, якби воно було на балансі “Спецкомбінату”, це була б їх забота”, — зазначив Вадим Дубодєлов.

Як розповіли рідні бійців, похованих на Центральному кладовищі, міська комунальна служба дійсно прибирає територію, але не утримує місця поховань та споруди. Інсталяція на стіні поржавіла, штукатурка обсипається, світильники недоглянуті.

“Подивіться на оцей пам’ятник. Він уже перекошений. А коли ставився пам’ятник нашому сину, ми за особисті кошти купували метал, який підкладали під сам пам’ятник, щоб могила не провалилася”, — сказала мама загиблого у 2015 році Миколи Ніколаєнка. Військовому був 21 рік, коли він загинув на Донеччині. Чоловік отримав посмертно звання “Почесний громадянин міста Суми”. Понад 8 років батьки щодня приходять на його могилу, кажуть, що живуть пам’яттю сина. Валентина Євгенівна говорить: боляче бачити байдужість міської влади: “Метал привезений хлопцями, які були в АТО. Це безкоштовно привезено, а прибить його – 107 тисяч. Це так звані апостоли. Їх 12 апостолів, вони не закінчені. Це плити перекриття, ніякі не апостоли. Як апостоли – це повинно бути зроблено із душею. Тут, до речі, було заплановано обложить його плиткою мраморною. Бачите, обложено. Сьогодні знову кладовище на Баранівці будується – хай будується, це потрібно, але чого це не закінчене? Його ніхто не прийняв на баланс, бо тут недоробок багато”.

14 серпня виповниться 9 років, як Микола Ніколаєнко пішов захищати Україну. Його могила доглянута силами батьків.

В міській раді кажуть, що на благодійні фонди при утриманні місць поховань тепер не розраховують: “Ми зараз по цьому шляху не йдемо, тому що складнощі з дофінансуванням, з невиконаними роботами, з контролем, зараз це складніше, тому ми беремо зараз відповідальність безпосередньо на себе. Єдине що є проблемний момент – це частка дофінансування деяких об’єктів”, — зазначив Олександр Лисенко.

Як і коли будуть вирішені “проблемні моменти”, міський голова не уточнив. Щодо “Пагорба пам’яті” на Баранівці, Олександр Лисенко сказав, що дата початку будівництва поки не відома, але точно не в цьому році. Він також наголосив, що це буде не Меморіал, як було заявлено раніше, а комплекс для відспівування бійців. А Меморіал загиблим захисникам планують побудувати в центральній частині міста.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: