Зміни у порядку призначення виплат для ВПО: що потрібно знати переселенцям

04.08.2023

Уряд прийняв постанову, яка внесла зміни до порядку призначення виплат на проживання ВПО. Для всіх переселенців, які наразі отримують допомогу, з 1 серпня автоматично продовжили виплату ще на 6 місяців, до кінця січня 2024 року.

Ніна Михайлівна приїхала з міста Слов’янськ Донецької області півтора року тому. Каже: про зміни у порядку призначення виплат для переселенців знає і ставиться до них схвально. Але повертатися до своєї домівки поки не планує. Жінка не належить до категорії людей, яким припинять виплати.

“У мене є дім, в Слов’янську, він ще  не розбитий Але навколо багато розбитих цивільних будинків. Я тут в родичів живу, плачу як належить”, – говорить Ніна Кравченко.

За словами директорки департаменту соціального захисту населення Сумської ОВА Людмили Мусіяки, нині у Сумах офіційно зареєстровані 87 тисяч 461 переселенець. Посадовиця пояснила, кому з них продовжать виплати на проживання, а кому – ні.

“Виплати скасують тим, хто є в реєстрі померлих, тим хто понад 30 днів перебуває за кордоном і ті, чиї дані були засвоєні. Також двійникам. По цим позиціям допомога припинена назавжди”, – зазначила Людмила Мусіяка.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів сума виплати не зміниться, каже Людмила Мусіяка. Для людей з інвалідністю та дітей – 3000 гривень, для решти переселенців – 2000 гривень.

За словами Людмили Мусіяки з 1 вересня допомога продовжується для тих громадян, чий майновий стан потребує такої підтримки. Припиняються виплати, якщо люди придбали транспортний засіб, земельну ділянку, за понад 100 тисяч гривень, мають депозит, станом на 1 вересня понад 100 тисяч гривень.

На Сумщині зареєстровано 87 тисяч 461 особа ВПО. З них 22 тисячі 414 – діти, 3754 людей з інвалідністю та понад 16 тисяч пенсіонерів. Найбільше переселенців з Харківської, Донецької та Луганської області, – розповіла Людмила Мусіяка.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: