“Безпечних місць зараз немає” — рятувальник Олег Стрілка розповів про розмінування Сумщини

05.08.2023

Машина для дистанційного розмінування MV-10 – саме така техніка працювала 4 серпня на одному з полів Тростянеччини, в селі Білка. Там навесні минулого року стояли колони російської техніки. Машина важить 21 тону, керується за допомогою пульта. В її основі — ланцюговий інструмент, під дією якого спрацьовують протипіхотні та протитанкові міни. На Сумщині піротехніки розміновуватимуть території за допомогою двох дистанційних машин: MV-10 та MV-4.

В чому переваги такої техніки та скільки територій вдалося розчистити саперам – в інтерв’ю з речником головного управління ДСНС України у Сумській області Олегом Стрілкою.

“Раніше треба було сідати на коліна і все прощупувати, а потім металошукачем проходити”

— Звідки таку техніку привезли на Сумщину?

— Вона з’явилася завдяки нашим міжнародним партнерам і керівництву ДСНС України, які виділили на Сумську область дві механізовані машини для дистанційного розмінування саме такого типу. Зараз працює машина МВ-10, вона потужніша і набагато пришвидшує роботи з розмінування територій Сумської області.

Якщо проводити аналогію, саме на цьому місці впродовж трьох місяців працювали піротехніки, їм вдалося розмінувати і розчистити територію площею у чотири гектари. Так ось робота цієї машини впродовж двох днів охопила майже один гектар.

— Раніше розміновували лише вручну?

— Раніше розміновували вручну і для нас були важливі, так би мовити, ідеальні умови: щоб ніщо не було зарослим, щоб земля не була замерзлою. Тут все заросле. Для того, щоб проводити роботи, треба було проводити їх дуже делікатно, в прямому сенсі слова сідати на коліна і все прощупувати, а потім металошукачем проходити, для того, щоб виявити та знищити ворожі вибухонебезпечні предмети. На ваших очах швидко робиться ця робота. І плюс фактор травмування або загибелі нашого піротехніка в таких умовах виключений повністю. Тому що за допомогою пульта наш фахівець проводить керування дистанційно цією машиною. Це він може робити на відстані одного кілометра.

— Який принцип роботи цієї машини?

— Машина проїжджає територію, яка може бути небезпечною, повністю перемішує те, що є під ґрунтом на глибині 50 см. Якщо там щось є, воно буде знайдене і знищене. Але ми перестраховуємось, у наших піротехніків є відповідне обладнання, металошукачі, вони все одно за нею перевіряють, чи часом немає там якого предмету.

— Якщо зараз на полі щось вибухне — що робити будемо?

— Що робити? Будемо знати, що там більше не вибухне (сміється, – прим. ред.). Хай краще воно вибухне під механізмом цієї машини і залишиться там, ніж вибухне, борони боже, якщо там буде гуляти людина. Виробник — Республіка Хорватія, вони заявляють, що це найкраща у світі техніка з проведення розмінування за таким принципом.

— Чи достатньо для нашої області двох таких машин для розмінування?

— Ми, звісно, хочемо, щоб їх було більше. У нас є п’ятикілометрова зона, двадцятикілометрова зона, вони постійно обстрілюються, в нас доступ до них обмежений, коли ми до неї дійдемо, там дійсно все буде всіяно вибухонебезпечними предметами. Тому такої техніки багато не може бути.

“За два дні очищена територія 0, 85 гектара”

— Це — новітня техніка, вона може зламатися. Якщо таке станеться — як бути з ремонтом?

— Якщо таке станеться, наші фахівці проходили навчання, вони відпрацювали всі алгоритми дій.

— Скільки за допомогою цієї машини вже розмінували територій?

— Така машина тільки починає працювати. За два дні очищена територія 0, 85 гектара. Я думаю, через деякий час ми знов проведемо з вами таку зустріч і обговоримо результати. Зараз ми можемо говорити про результати, які зробили піротехніки своїми руками, а саме: обстежено територію області один мільйон триста тисяч гектарів, знищено на сьогодні з початку війни понад вісім з половиною тисяч різного роду вибухонебезпечних предметів, в тому числі 20 авіаційних бомб.

— Неподалік, наскільки відомо, стояла російська техніка і обстрілювала території, вірно?

— Якщо ви розвернетесь, ви побачите обгорілі дерева, там, за словами свідків, стояла ціла колона ворожої техніки, яка була знищена нашими українськими захисниками, був великий розліт їхніх боєкомплектів, і на цьому полі попередня група піротехніків знаходила вибухонебезпечні предмети, тому все потрібно повністю обстежити, такий метод дозволить зробити це набагато швидше.

— Яка територія нашої області найбільш замінована?

— Ми не можемо визначати, яка територія більш замінована, менш замінована, тому що… Скажу банальні слова: війна триває, обстріли постійно, “Шахеди” літають, тепер ще наше місто потерпає від ракетних ударів. Безпечних місць зараз немає, тому всі повинні дотримуватися елементарних вимог безпеки: бачите червоно-білу стрічку, знак мінної небезпеки, це — вказівник того, що там знаходиться вибухо-небезпечний предмет.

— Скільки саме сільськогосподарських земель вже обстежено?

— На території Сумської області, що стосується сільськогосподарських земель, спільними зусиллями обстежено більше півтори тисячі гектарів. В нас родюча земля. Після розмінування буде ще родючіша.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: