“Пряма загроза для ремонтних бригад”: ремонтувати лінії електропередач в Ободах на Білопільщині поки що не будуть

05.08.2023

4 серпня до Сумської ОВА приїжджали обурені жителі села Ободи Білопільської громади. Розповіли, що вже кілька місяців живуть без електроенергії. Лінії були пошкоджені ворожими обстрілами.

За словами голови громади, Юрія Зарка, усім мешканцям запропонували переїхати до більш безпечних місць. Але деякі люди навідріз відмовляються, передає Кордон.Медіа.

«Це їх вибір, але вони (мешканці – ред.) повинні розуміти усі можливі негативні наслідки, до яких відноситься, зокрема, й відсутність світла. Ми попереджали людей про те, що відновлювати лінії електропередач поки що не будуть. Це занадто великі ризики для життя енергетиків», – підкреслив голова громади.

Щодо ситуації з водопостачанням, то, запевняє Юрій Зарко, у селі є чимало колодязів, вони прочищені. Тож люди можуть ними користуватись.

«А для того, щоб наповнити водонапірну вежу, необхідно вмикати генератор. Зазвичай це робить староста села. Але ж зрозумійте, виконувати цю роботу постійно він не може. Коли просили когось з мешканців долучитись до цього, всі відмовлялись», – додав очільник громади.

У Сумській ОВА теж повідомляють, що ремонтувати ЛЕП поки не будуть. «…Це пряма загроза життю працівників ремонтних бригад. Наприклад, у селах Ободи, Рижівка Білопільської громади, лінія електропередач розташована на відстані 50-100 м від кордону з державою-агресором, у зоні постійних обстрілів ворогом».

Втім, як запевняють в адміністрації, людям запропонують альтернативні варіанти. В ОВА розробляють алгоритм забезпечення жителів таких населених пунктів іншими джерелами живлення: дизельними генераторами, портативними станціями на сонячних батареях тощо.

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: