Вода у більшості колодязів області – з перевищеним вмістом нітратів

05.08.2023

Такі дані наводять фахівці Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Концентрація нітратів у питній воді перевищує граничну норму в 2 – 4 рази (50,0 мг/л). Найбільший такий показник у Сумському, Охтирському, Роменському, Глухівському, Шосткинському районах. Тут відхилення складають 80 – 90% досліджених проб. Всього на території області налічується понад 12 тисяч громадських криниць.

В першу чергу досліджують якість води з колодязів населених пунктів, де проживають діти віком до трьох років. Також, беруть проби води з криниць,якими користується найбільше людей. Завідувачка відділу епідеміологічного нагляду та профілактики неінфекційних хвороб Сумського ЦКПХ Лариса Силкіна, зазначає:

«Вживання води з наднормативним вмістом нітратів є небезпечним для здоров’я людини, особливо у дітей (метнітратнагемоглобінемія). У минулому році у Недригайлівському районі мали летальний випадок у дитини, через гостро нітратне отруєння».

Водночас у воді громадських шахтних колодязів виділяються бактерії, що викликають гострі кишкові захворювання (дизентерія, гепатити А, холера, вірусні хвороби). У минулому році відсоток незадовільних проб за цими показниками склав 37,8 %.

Водно-нітратна метгемоглобінемія – захворювання, що викликає значне підвищення вмісту метгемоглобіну в крові. Воно утворюється внаслідок дії нітратів на гемоглобін і призводить до кисневого голодування, яке, у свою чергу, – до порушень у роботі печінки, нирок, серцево – судинної та нервової систем, подалі такий стан може закінчитися гострим отруєнням.

Кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність. Таку рідину можна використовувати лише для технічних потреб.

Причини забруднення води у колодязях:

незадовільне утримання прилеглої території;

потрапляння у воду органічних забруднень з площадок утримання свійських тварин.

Громадський шахтний колодязь має бути ізольований від проникнення поверхневого стоку(дощових і талих вод). Наголошує Лариса Силкіна.

«Колодязь повинен розміщуватись від джерел забруднення ґрунтових вод не менше 20 м з урахуванням направленості ґрунтового потоку. Колодязь повинен мати ущільнений глиняний замок, навіс, закриватися кришкою. Територія поблизу колодязя повинна утримуватися в чистоті. Обов’язково має бути громадське відро для відбору води».

Фахівці наголошують, потрібно щорічно проводити очищення та дезінфекцію шахтних колодязів. Щоправда, це лише на деякий час поліпшує якість питної води.

Керівникам громад Сумщини спеціалісти Сумського обласного Центру контролю та профілактики хвороб надали роз’яснення щодо поліпшення якості питної води.

Як самостійно оцінити якість питної води з колодязя?

Набрати у склянку води та встановити, чи має вона забруднення, видимі неозброєним оком. Якщо людина відчуває непритаманні воді властивості за смаком та запахом – вода не придатна до вживання.

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: