На Сумщині зареєстровано 87600 ВПО

09.08.2023

Хто має право на отримання статусу ВПО та які виплати від держави їм передбачено – розповіла під час брифінгу в офіційному медіацентрі директорка обласного Департаменту з питань соціальної політики, ветеранів та реінтеграції Людмила Мусіяка.

Вона нагадала, що відповідно до законодавства, внутрішньо переміщеними вважаються особи, які були змушені змінити зареєстроване місце проживання з об’єктивних причин, що загрожують життю і здоров’ю людини. В нинішніх умовах саме наслідки збройної агресії росії змушують українців виїжджати і покидати свої домівки.

«Наразі статус ВПО поширюється на громадян, які перемістилися із небезпечних територій; чиє житло знищене і непридатне для проживання; діти, котрі народилися у ВПО, навіть за умови, що вони з’явилися на світ вже на відносно безпечній території», – уточнила Людмила Мусіяка.

Такі особи, за її інформацією, мають право на державні виплати. Зокрема, розмір щомісячної виплати для людей з інвалідністю та дітей становить 3000 гривень, для всіх інших – 2000 гривень.

До слова, на сьогодні в області зареєстровано 87600 ВПО. Дві третини з них – це внутрішньообласні переселенці, решта – мешканці з інших областей. Найбільше їх приїхало на Сумщину з Харківщини, Київщини, Донеччини, Луганщини.

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: