Переваги та недоліки різних типів радіаторів опалення

15.08.2023

При будівництві власного житла хотілось би, щоб батареї опалення були красиві й добре гріли. На вигляд всі вони гарні, а от по характеристиках треба розбиратися.

Сталеві

Сталеві опалювальні батареї бувають панельними, трубчастими та секційними. Перші мають одну чи кілька нагрівальних панелей та ребра для конвекції. Це бюджетне рішення для приватного будинку чи квартири. Другі являють собою конструкцію з двох колекторів, між якими змонтовані вертикальні або горизонтальні труби. Вони дорожчі, проте ефективніші. Треті за формою схожі на старі чавунні, тільки більш витончені. Основні характеристики:

Робочий тиск (пан/труб/секц.), бар — 6–10/8–15/10

Тепловіддача, Вт — 900–2100 (загальна)/95–170 (на секцію)

Максимальна температура води, град С — 110–120

Діапазон рН — 8,3–9,5

Сталевий радіатор опалення, як і будь-який інший, можна придбати в магазині Skvagina за посиланням https://skvagina.com.ua/otoplenie/radiatory/.

Головні переваги полягають у низькій інерційності, ефективній тепловіддачі, екологічності та економічному споживанню електроенергії. Перші два типи потребують небагато теплоносія. Панельний — найбільш дешевий серед усіх. Але при злитій воді можлива корозія. Крім того, на сталеві вироби погано впливають гідроудари.

Алюмінієві

Радіатор з алюмінію може бути ливарний або екструзійний. Обидва краще ставити в системах автономного опалення, бо в централізованому не регулюється тиск і теплоносій низької якості. Ці батареї легко монтуються через невелику вагу. В них найкраща тепловіддача (до 212 Вт), вони економічні і швидко нагрівають кімнату, а також добре підходять для обладнання терморегуляторами. Мають стильний дизайн.

Проте алюмінієві радіатори вимагають застосування теплоносія високої якості з рН 7–8, в іншому випадку можлива корозія матеріалу та протікання на стиках. Різким змінам тиску, а тим більш гідроударам, вони опираються погано. Термін використання невеликий, близько 15 років.

Чавунні

Чавунні батареї прості й дешеві, хімічно пасивні, невибагливі до якості теплоносія та інших негараздів центрального опалення. Після відключення довго залишаються гарячими. Працюють 50 років і більше, не іржавіють. Але мають велику інерційність, крихкі, важкі та габаритні, потребують багато теплоносія. Тепловіддача 100–160 Вт, тиск 9–12 бар, температура 110оС.

Біметалеві

В батареях даного типу теплоносій тече по сталевому трубчатому каркасу, навкруги якого запресована лита алюмінієва оболонка. Вони витримують великий тиск (до 50 бар), мають дуже добру тепловіддачу (до 190 Вт), інерційність мінімальна, температура до 130оС, не бояться корозії. Але дорогі. У продажу є багато псевдобіметалічних моделей, у них сталеві лише вертикальні канали. Вони потребують якісного теплоносія.

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: