У Сумах відкрили пам’ятник дворазовому Олімпійському чемпіону зі спортивної ходьби Володимиру Голубничому

16.08.2023

Два роки тому, 16 серпня, на 86-му році життя перестало битися серце легенди світового спорту – кращого скорохода ХХ століття, учасника 5 Олімпійських ігор, дворазового Олімпійського чемпіона, Кавалера Олімпійського ордена, багаторазового чемпіона та призера кубків світу й чемпіонатів Європи, члена Зали слави Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій Володимира Голубничого.

Сьогодні на честь видатного спортсмена в Сумах було відкрито пам’ятник. Біля місця поховання Володимира Степановича зібралися його рідні, керівництво області та міста, очільники спортивних установ та організацій, ветерани спорту, депутати, щоб долучитися до церемонії відкриття колони, і тим самим увіковічити пам’ять про нього для усіх прийдешніх поколінь.

Над концепцією меморіалу працювала спеціальна робоча група, до якої міська влада долучила архітекторів, рідних та друзів Володимира Голубничого, представників спортивної громадськості, зокрема Сумського відділення НОК, ФСК «Спартак», Федерації легкої атлетики Сумської області. Ескіз пам’ятника розробляв авторський колектив під керівництвом архітектора, начальника управління містобудування та архітектури Сумської ОДА Володимира Бикова.

Володимир Биков розповів про командну роботу над пам’ятником і акцентував, що всіх, хто працював над проєктом, об’єднувало одне: показати силу, характер, волю до перемоги, які були у Голубничого.

«Ми вирішили створити пам’ятник у формі колони, як своєрідне відродження олімпійських традицій. Бо саме їх будували для переможців ще за часи Древньої Греції. Фотографія, яка на ній викарбувана, створена під час найскладнішої перемоги Голубничого в Мехіко, де робили все, щоб він не здобув «золото»: була збільшена дистанція, мексиканець, який ішов за сумчанином, уже біг, але так не зміг перемогти нашого земляка. П’ять кілець, які зверху колони, символізують не лише знак Олімпійських ігор, але й п’ять олімпіад, в яких брав участь Володимир Степанович. Він – переможець, і своїм прикладом показав, що козацька кров має перемагати», – сказав Биков.

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: