На Сумщині триває заготівля дров на зиму: де і як можна зробити запаси та які ціни для населення

17.08.2023

На Сумщині триває процес заготівлі дров на зиму. Заготовляють їх для мешканців області у восьми філіях ДП “Ліси України”. Купити дрова можна, звернувшись до найближчого лісництва. Також це можна зробити онлайн – за допомогою ресурсу “ДроваЄ”.

Наразі, за інформацією фахівчині зі зв`язків з громадськістю Сумської філії ДП “Ліси України” Дарини Бондаренко, загалом в області з початку року реалізували понад 155 тисяч кубометрів дров. За інформацією Північного лісового офісу ДП “Ліси України”, за весь минулий рік продали майже на 30 тисяч кубів менше. (124,6 тисячі м³).

Мешканець села Хухра Олександр Мірошник розповів: для заготівлі дров осені не чекає. Аби уникнути черг перед початком опалювального сезону, він заготовив тверде паливо навесні. Чоловік розповів — відтоді, як здорожчав газ, 5 років постіль опалює оселю дровами.

“У місяць розхід дров становить на твердопаливному котлі близько одного кубометра, що в перерахунку становить близько 1500 тисячі гривень. Порівняно з газовим опаленням, як мінімум, в половину дешевше. Будинок у нас площею 85 метрів квадратних. У зимовий сезон, для повного забезпечення, 6-7 кубометрів дров потрібно для опалення в зимовий період”, – розповів Олександр Мірошник.

Мешканець села Чернеччина Валерій Ярущенко розповів: має твердопаливний котел, однак від газового не відмовляється. Розповів, що для теплої зимівлі у будинку площею 74 квадратних метри, йому необхідно 12 кубометрів дров.

“Дров’яний котел, він у мене безперебійної дії, а газовий, як температура близько нуля. Коли немає сенсу дрова палити. Газ, поки що не було перебоїв з постачанням. Ціна на даний час 8 гривень, а далі Бог знає, яка буде”, – вважає чоловік.

За інформацією фахівчині зі зв`язків з громадськістю Сумської філії ДП “Ліси України” Дарини Бондаренко, загалом в області з початку року продали понад 155 тисяч кубометрів дров. У Північному лісовому офісі додали — це на 30 тисяч кубів більше, ніж продали за весь минулий рік.

Зробити замовлення на дрова можна у 59 лісництвах Сумщини. Для цього потрібно мати паспорт, ідентифікаційний код та написати заяву, розповів директор Охтирської філії ДП “Ліси України” Юрій Римар.

“Реалізували населенню 3,5 тисячі кубометрів деревини. Минулого року було 12,5 тисяч кубометрів. Заготовили близько 16,5 тисяч кубометрів дров. Якщо порівняти з минулим роком, то минулого року було заготовлено 28 тисяч метрів кубічних. До кінця року залишилось 12-16 тисяч метрів кубічних деревини заготовити. В залежності від потреб ринку”, – розповів Юрій Римар.

На дровокольній дільниці Охтирського лісопункту люди можуть придбати й колоті дрова, розповів Юрій Римар. “1400 гривень — круглі дрова, колоті дрова від 1900 до 2200 за кубометр. Найбільший попит на дрова паливні й промислові, бо люди звикли самі заготовляти, порізати і поколоти”, – розповів директор Охтирської філії ДП “Ліси України”.

За словами Юрія Римаря, якою буде ціна на дрова восени поки не знають. Жителі Сумщини можуть купити дрова у найближчому лісництві або за допомогою онлайн застосунку “ДроваЄ”. Доставляють їх за адресою або можна самостійно вивозити зі складу. Однак, є обмеження: 15 кубометрів дров на рік.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: