Лісівники розповіли, як працюють у зоні активних бойових дій у Шосткинському районі

17.08.2023

Серед усіх регіонів Сумщина має найбільшу протяжність кордону з Росією – 563, 8 км. За півтора року з початку повномасштабної війни не було дня, щоб кордони області не обстрілювались ворожими військами. В таких умовах лісівникам Сумщини неабияк складно доглядати за лісовими масивами філій, повідомляє ДП “Ліси України”.

Одним з підприємств, що межує з кордоном країни-агресора, є філія «Шосткинське лісове господарство» ДП «Ліси України». Найбільше зараз страждають лісництва, що знаходяться на території Шалигинської та Есманської громад. З початку війни серед усіх найбільше постраждало Шалигінське. На лінії вогню опинилось 2057 га угідь лісництва, загальна площа якого становить 3722 га. Серед них – урочища «Кубове», розташоване впритул до кордону, «Монастирське» на відстані 2 км від росії, «Бір» – близько 5 км. До того ж періодично обстрілюється територія заказника загальнодержавного значення «Шалигинський».

Неодноразово під ворожими обстрілами опинялася й сама територія лісництва. В липні 2022 року життя багатьох працівників було врятовано тільки завдяки бомбосховищу, куди лісівники вчасно заховались. Було вражено дерев’яне приміщення для зберігання інвентарю та сам інвентар для проведення лісогосподарських робіт, асфальтне покриття у дворі підприємства та особистий транспорт співробітників. У червні 2023 року 4 снаряди розірвалися на території, внаслідок чого вибуховою хвилею вибило вікна в офісі лісництва, пошкоджено його дах і паркан.

Від ворожих нападів також потерпають 1938 га лісових угідь Червонянського лісництва, загальна площа якого 4320 га. Протяжність кордону з рф становить 64 км, що не дозволяє працівникам вести повноцінний догляд за цими територіями. Тричі ворожі снаряди розривалися недалеко від підприємства, але, на щастя, без руйнувань.

Роботу лісівників ускладнюють й обстріли сіл Шалигінської громади (Шалигине, Старикове, Соснівка та Сваркове) та Есманської громади (Есмань, Фотовиж, Сопич, Уланове, Кучерівка, Студенок).

14 працівників Шалигінського лісництва на чолі з лісничою Оленою Ховренко та 16 працівників Червонянського разом із лісничим Віктором Гапчаком, попри те, що лісництва знаходяться у зоні активних бойових дій, працюють та вірять у Перемогу.

«Працювати зараз не легко, але в цих умовах ліс вимагає ще більшого догляду, – говорить Олена Ховренко. – Ми будемо й далі докладати зусиль, щоб створювати нові насадження, доглядати за культурами, зберігати самосів. Зараз заготовляємо деревину, щоб взимку забезпечити населення дровами, які будуть так необхідні цієї зими. Як мешканцям міст та сіл,так й організаціям, закладам освіти та культури, медичним закладам. На жаль, з такими сусідами треба готуватись до всього заздалегідь».

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: