Чому на Сумщині не ремонтують під’їзд до дитячої обласної лікарні

18.08.2023

Втрачали цінні хвилини порятунку дитини через відсутність дороги по території обласної дитячої лікарні. Так розповідає свою історію мама 15-річного сина Ірина Бугайова. Водій “швидкої” не зміг виконати її прохання їхати швидше, бо через ями авто кидає зі сторони в сторону, а дитині ставало боляче. Тож, аби допомогти іншим родинам, яким доведеться їхати цією дорогою жінка вирішила боротись за її ремонт.

Цією дорогою по території обласної дитячої лікарні пані Ірина їхала швидкою з пораненим сином два тижні тому. Тоді, говорить з Білопілля доїхали за лічені хвилини, а по цій дорозі водій їхати не міг.

“Ми доїжджаємо сюди, я водія прошу, давайте швидше, бо дуже все погано. Дитина кричить: “Ма, я хочу жити, спаси”. В мене обірвалось усе, серце колотиться. Ми доїжджаємо сюди, а водій каже: “Я не можу, не можу швидше”, — згадала мати травмованого хлопчика Ірина Бугайова.

Того дня, пригадує 15-річний Максим Бугайов – знайшов у лісосмузі гільзу і хотів зробити з неї брелок. Був впевнений, що вона без пороху і почав нагрівати на газовому балоні у себе на подвір’ї.

“Я хотів підігріти та приклеїти, бо воно випадало щось там, але коли я почав гріти секунд через 5 вона вибухнула і вибухнув сам балончик цей, а сама гільза розбила мені шию, щелепу, трошки попало у вухо”, — розповів хлопець.

10 днів хлопець провів у реанімації. Першу допомогу надавала мама Ірина.

“Кров лилась, я вся була в крові. Медики приїхали швидко, прилетіли прям. Вони ж надали подальшу допомогу. Ми “летимо”. Лікар стукає водію: “Ромчик давай швиденько, все дуже погано”. Ми під’їжджаємо до лікарні й просто не можемо проїхати. Просто немає дороги. Це дитяча лікарня, ну як не зробити дорогу? Тут кожна секунда дорога”.

“Коли ми коли їхали, у мене були опіки другого ступеня і виходить, коли нас починає трясти в мене руки починають торкатися до кушетки і я відчуваю різкий біль, бо опіки, — згадав травмований, Максим Бугайов.

Коли востаннє ремонтували цю дорогу, говорить очільник лікарні Ігор Змисля, не знає. За його керівництва лікарнею, з 2017 року, жодних ремонтів не проводили.

“Коли везуть дитину реанімаційну по такій розбитій поганій дорозі – це не на користь зовсім нікому. Ми багаторазово зверталися за допомогою на всі рівні. Це стосується як до влади міста, так і до керівництва області, до депутатів без перебільшення всіх рівнів. Бачать, що проблема існує, але вирішення її не отримано”, — сказав директор обласної дитячої клінічної лікарні Ігор Змисля.

Земельна ділянка, на якій розташована лікарня належить Сумській громаді, додає Ігор Змисля, але віддана у постійне користування обласній раді.

“Так виходить, що в нас дійсно власник обласна рада, ми знаходимося на території міста, тобто це земля міста. Ми комунальне некомерційне підприємство але, будемо відвертими, у лікарні немає коштів на те, щоб самостійно відновити покриття. Лікарня знаходиться на території міста і платить податки в міський бюджет. Прикладом, за 2021 рік ми заплатили 12,5 млн податків, за 2022 рік – 15 мільйонів”, — сказав директор дитячої лікарні.

Директор міського департаменту інфраструктури Олександр Журба говорить, що звернення до них були, під’їзні шляхи до території лікарні поремонтували, але на території лікарні виконувати роботи не можуть.

“Земля віддана в постійне користування власнику. Власник – обласна рада, вони підпорядковані їм. Вони розпорядники коштів, бюджет їхній, не наш. Я, як департамент інфраструктури використовую кошти тільки на об’єкти комунальної власності міської територіальної громади, тільки так, є Бюджетний кодекс. Що стосується ми платимо податки в місто – є Бюджетний кодекс і ПДФО, яке платиться воно розподіляється пропорційно і в міський бюджет, і в обласний, і державний. Тому це маніпуляції йдуть”, — сказав Олександр Журба.

Голова обласної ради Віктор Федорченко від коментарів відмовився, повідомивши, що дороги місцевого значення ремонтуються коштом державного бюджету і є прерогативою обласної військової адміністрації.

Суспільне направило запит до начальника обласної військової адміністрації з питаннями – чи можливо цього року відремонтувати під’їзди по території дитячої лікарні. Ще одним варіантом розв’язання питання, додав Олександр Журба, може стати звернення від власників лікарні до влади міста Суми, аби з міського бюджету надали субвенцію на ремонт території. Таке рішення мають підтримати депутати міста.

Родину ж Бугайових чекає реабілітація та кілька операцій, бо частина уламків залишаються в тілі 15-річного хлопця. Але і після виписки, говорить Ірина буде і надалі звертатись до влади різних рівнів, аби дорогу відремонтували.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: