На Сумщині стартував семінар про коноплярство “Hemp Fest”

18.08.2023

У селищі Сад вшосте організували науково-практичний семінар — “Hemp Fest” за темою “Коноплі посівні та їх роль у відновленні України”. На ньому представлені результати обробки конопель. Також учасники заходу мали змогу придбати та скуштувати продукти з додаванням цієї культури.

Організатори мають на меті популяризувати коноплі як культуру, яка використовується в різних галузях. Про це розповів завідувач відділу селекції та насінництва інституту Північного сходу НААН Віталій Кабанець.

Представниця текстильної компанії Тетяна Мойсеєнко розповіла: працює на одному з текстильних підприємств на Сумщині і конопляну сировину використовує в роботі. “Виготовляємо близько 200 різних видів. Ми самі відшиваємо текстиль. Виробляємо шкарпетки, подушки. Сама тканина йде або льон, або коноплі й всередині йде конопляний наповнювач”, – розповіла жінка.

Про роботу з коноплями розповіла і докторка сільськогосподарських наук Ірина Лайко: “Це відродження грунту, будівництво. Це натуральні волокна, одяг, плюс, враховуючи міцність волокна конопель — це і бронежилети. Бронежилети, зшиті з тканини з коноплі наділені середньою проникністю, що сьогодні необхідно нашим воїнам на фронті. Це культура, яка може поглинати велику кількість вуглекислого газу і очищати повітря”.

За словами директора обласного департаменту агропромислового розвитку Олександра Маслака, нині на території області працюють дві державні наукові установи, які займаються і селекцією і насінництвом в коноплярстві.

На Сумщині вирощують понад 300 гектарів ненаркотичних конопель, розповів завідувач відділу селекції та насінництва інституту с. г. Північного сходу НААН Віталій Кабанець.

“В інституті збільшуємо посівні площі. У 2020 році зареєстрували свій перший сорт конопель, під назвою Софія. Це сорт універсальний і зернову продукцію можна отримувати і волокнисту. В області цього року площі посівів понад 300 гектарів”, – розповів Віталій Кабанець.

За словами Віталія Кабанця, цьогоріч захід відвідали понад сотня учасників з 10 областей України.

Що відомо про коноплярство на Сумщині

Майже 40 років тому у Глухові Інститут луб’яних культур вивів сорт ненаркотичної коноплі, відтоді в місті працюють кілька підприємств з її перероблювання.

До повномасштабного вторгнення Росії в Україну 5 років поспіль у селі Сfд під Сумами проводили фестиваль коноплярства, який називався “Hemp-fest”.

У вересні 2022 року на Сумщині презентували новий універсальний сорт конопель “Софія”, які не містять наркотичних речовин. Цей сорт унікальний через рекордний врожай.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: