“Страшно завжди, звикнути до цього нереально” — жителі прикордоння Сумщини про обстріли

19.08.2023

17 серпня російські військові зі своєї території обстріляли селище Угроїди, що за 9 км від державного кордону. За словами старости Угроїдів Віталія Кириченка, обстріл почався приблизно об 11 годині. Перше влучання прийшлося на городи. Потім – у центр Угроїдів: амбулаторію, два магазини, кав’ярню, трансформатор. Усього зафіксували 13 влучань, орієнтовно 152 калібру.

В магазині внаслідок обстрілів вилетіло віконне скло, пошкоджені стіни та стеля. “Якраз люди вийшли всі, і я сама була. Коли недалеко бахнуло – вікна посипалися, я не злякалась дуже. Взяла ключі, тут собака мій під ногами, кажу: “Пішли зі мною”, і пішли ми до підвалу. Ще ляснуло дуже гучно. Пластик ми вже, мабуть, разів чотири впихали, я кажу “Хай вже без нього”, син говорить: “Ні, ма, то хоч пластик тримає трохи дах, щоб не зірвало”, – розповіла продавчиня магазину Галина Желєзнова.

Вилетіли вікна і в барі-магазині в центрі селища. “Як починається обстріл – ми вже боїмося всього, виходити боїмося. Працювали. Тоді ховалися в підсобку. Страшно завжди, звикнути до цього нереально”, – розповіла продавчиня бару-магазину Наталія Савченко.

Влучив снаряд і на подвір’я 83-річної місцевої жительки Клавдії Ворони, зруйнувавши погріб і господарчу споруду та пошкодивши газогін.

“Раз стрельнуло – я з хати вийшла і пішла. Сумочку я ніколи не носила в погріб, ставлю біля погреба, там слимаки, а сама там була. Я так молилася, на цей бік хилюся, що бахнуло, а тоді бачу з дверей – наче як дим іде, думаю, щось горить. Вийшла – а тут нема нічого, моя сумочка прикидана землею і листям”, – розповіла жінка.

Соцробітниця Юлія Омельченко розповіла, що допомагають прибирати наслідки обстрілів. “Вікна побивані — підмітаємо, щоб ніякого нагромадження не було. Хліба принесли, води – найнеобхідніше”, – додала жінка.

Один із магазинів в Угроїдах після обстрілу не працює. Поруч із ним облаштований дитячий майданчик.

Опівдні в центрі Угроїдів майже немає людей. За словами продавців, зазвичай люди приходять в магазини вранці та ввечері, решту часу проводять вдома.

Мешканка Угроїдів Наталія Соляник розповіла — під час останнього обстрілу якраз прийшла в магазин. “Через 15 хвилин почалося. Я одразу побігла в погріб, більше нічого не знаю. Найбільше – днів 7-10, а тоді знову починається. Коли стріляють – думаю виїхати, поки нема потреби”, – розповіла жінка.

За словами старости Угроїдів, із селища виїхали 6 родин. Натомість із сіл, що ближче до кордону, приїхали нові сім’ї, тож загальна кількість жителів не змінилася. Наразі це трохи понад 2000 людей.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: