“Більшу частину життя я боявся бджіл”: Глухівчанин розповів, що вміння пасічникувати йому передав дідусь

20.08.2023

19 серпня не лише святкуваkи Яблучний спас, а й вітаkи знайомих пасічників з професійним святом — Днем пасічника України.

Робота представників найсолодшої професії лише далекій від процесу збору меду людині може здатися простою та невигадливою. Насправді — це кропітка і важка праця, що вимагає пильної уваги й турботи про бджіл.

З цієї нагоди Agroprosperis розповів про свого працівника, інженера з охорони праці Олександра Литвинова.

Глухівчанин Олександр займається бджільництвом вже 8 років. Розпочав справу з двох вуликів, а сьогодні має 18 сімей бджіл. Тож роботи у весняно-літню пору на пасіці не бракує.

З цією давньою українською справою познайомив чоловіка його дідусь та розповів багато таємниць, як доглядати за крилатими трудівниками.

«Більшу частину життя я боявся бджіл. Та мій дідусь, що займається бджільництвом вже багато років, навчив мене, як правильно з ними поводитися, – розповідає Олександр. – Треба забезпечити гарні умови, аби комахам не було сиро у вуликах. Не забирати весь мед й поважати».

Саме так і робить Олександр і дуже задоволений результатом. Пасіку чоловік розмістив на дачі, недалеко від міста, де гарна природа – ліс та річка. Тож радо проводить тут вихідні, а влітку живе зі сім’єю.

«Бджільництво – це кропітка справа. Бджоли, як і люди, відчувають та реагують на те, як до них ставляться, – каже Олександр. – Але ця взаємодія з природою – справді щось неймовірне»

За ці роки пасічник вивчив про бджіл все, навіть «опанував» їхню мову. Тож цінує крилатих медоносів, не заважає їм у їхній роботі, а ще – черпає цінний досвід гармонійного існування з природою.

Бджоли – не єдине захоплення Олександра. У вихідні чоловік любить посидіти біля річки з вудкою чи гайнути на велопрогулянку.

hlukhiv.info

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: