У Сумах відкрили виставковий проєкт «Становлення української державності: постаті та артефакти у музейному просторі»

22.08.2023

За словами директора Сумського обласного краєзнавчого музею Владислава Терентьєва, виставковий проєкт «Становлення Української Державності: постаті та артефакти у музейному просторі» створений до Дня Незалежності України з використанням предметів, документів і матеріалів з фондового зібрання Сумського обласного краєзнавчого музею. На виставці представлено близько 200 музейних предметів, пов’язаних з видатними постатями в історії України і Сумщини. Хронологічно предмети відносяться до ІХ – ХІІ ст., періоду існування давньоруської Київської держави, і до сьогодення.

Експозиція має оригінальну побудову – у вигляді тематичних локацій, присвячених 32 видатним діячам українського державотворення у різні часи.

У форматі виставки вперше представлено ряд унікальних музейних предметів, зокрема, відреставрований портрет гетьмана Богдана. Хмельницького, авторські роботи визначних уродженців Сумщини (Івана. Кавалерідзе, Михайла Лисенка, Миколи Бондаренка), унікальні книжкові видання з автографами (Олександра Олеся, Миколи Данька), артефакти, пов’язані зі становленням державної символіки, постери з дитячими малюнками створеними в рамках патріотичного проєкту «Діти України вірять в ЗСУ» тощо.

«Унікальним експонатом виставки є плакат «Суми вистоять!», постер, який надихав нас на оборону в 2022 році. Поряд – Ікона Охтирської Божої матері і пам’ятна медаль Національного банку України «Місто-Герой Охтирка», символізує звання, яке Президент України Володимир Зеленський присвоїв цьому місту», – додав Владислав Терентьєв.

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: