“Ми були на роботі, працювали”: очевидці про влучання російського БПЛА у школу в Ромнах

23.08.2023

Зранку 23 серпня російський безпілотник типу “Shahed”влучив у школу в Ромнах. Внаслідок атаки травмувалися чотири працівники школи, вони перебувають у лікарні. Загинули чотири працівники освіти. Це директорка школи, її заступниця, секретарка і бібліотекар.

За повідомленням військової адміністрації, директорці закладу був 51 рік, її заступниці 33, секретарці 41 та 42 – бібліотекареві.

“Ми були на роботі, працювали коли почули, що почало гудіти, стріляти. Ми побігли в школу і трішечки не добігли до того місця, де вдарило. Нас трохи присипало, а ті працівники, які залишилися в школі, загинули”, — розповіла учителька початкових класів Людмила Білошніченко.

За пів години до влучання на Сумщині оголосили повітряну тривогу.У Повітряних силах повідомили про загрозу застосування ударних безпілотників.За словами голови Роменської районної військової адміністрації Дениса Ващенка, на момент оголошення тривоги в школі перебували 19 людей.

“Або не захотіли виходити самостійно. Розпорядження про дистанційну роботу я як керівник району не видавав. У нас не було переходу на дистанційну форму навчання. Після оголошення тривоги основна маса людей вийшла на вулицю, залишилися 4 людини. Укриття є, гарне, обладнане, ми зараз його оглянули – воно в принципі все ціле, завалений тільки 1 запасний вихід. Укриття пусте”,— сказав чоловік.

На місці влучання працювали 80 співробітників Міжрегіонального центру швидкого реагування ДСНС.

“Спочатку обстежили піротехніки, зібрали все докупи, лежить там он шахед цей, герань-2. Деталі зібрали для слідчих органів, нехай зафіксують цей ганебний вчинок РФ стосовно українців напередодні 1 вересня”, — розповів Сергій Бєляєв.

О 14:30 пошукову операцію на місці події завершили, продовживши розбирати великогабаритні завали. З родичами загиблих працює поліція та психологи.

“Буквально через 20-30 хвилин ми вже були тут на місці, організували свою палатку, надавали допомогу родинам загиблих, спочатку було дві загиблих людини, потім знайшли ще одну, ми намагаємося їх відволікати. Я особисто їх знаю, у нас є теми для спілкування, я відволікаю їх просто, потихеньку підготовлюю”, — сказала голова Роменської міської організації Товариства Червоного Хреста України.

У цій школі на початок навчання 1 вересня чекали 176 дітей.

“Більшість батьків хотіли очного навчання. Ми проводили опитування. Не тільки в цій школі, а взагалі в громаді хочуть очну форму навчання, ми їх розподілимо за бажанням батьків. Ми робимо опитування батьків, в якій школі вони хочуть, щоб їхні діти продовжили навчання”, — сказала начальниця роменського відділу освіти Ірина Іваницька.

У Сумській обласній прокуратурі почали досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством. У Роменській громаді відсьогодні оголосили триденну жалобу за загиблими.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: