“Якби було житло, то може хтось би і виїхав”: жителі прикордоння Сумщини розповіли, чому не хочуть евакуюватися

24.08.2023

Мешканцям прикордонних сіл Свеської громади пропонують евакуюватись з небезпечної зони через постійні обстріли з території Росії. Людей попереджають, що для тих, хто вирішить залишитись, буде введено режим перепусток, розповідає житель села Марчихина Буда, пан Андрій.

Але, за словами чоловіка, ніхто з його знайомих поки що не прийняв рішення виїхати з села.

“Якби було житло, то може хтось би і виїхав, а так ніхто не наважується кинути своє нажите. Якщо їхати, то доведеться все починати з нуля. На це потрібні кошти, а їх немає, будуватись ні за що”, – розповів він. За словами Андрія, люди вже звикли до постійних вибухів, і часто не звертають на них уваги.

Не збирається виїжджати з села і переселенець Олексій. Чоловік говорить, що спочатку треба зібрати врожай.

“Приїхав ранньою весною, посадив город, всю городину, є певна живність, тобто треба все прибрати, а вже потім кудись їхати. Мої сусіди, місцеві мешканці, тримають худобу та город, вони теж нікуди не виїхали”, – розповів він.

Жителька села Ольга говорить, що люди не мають жодних гарантій того, що їм створять умови для життя в евакуації, а тому не наважуються виїжджати.

“Закрити двері і залишити хазяйство? Хоча ми розуміємо, що якщо по нам прилетить, як прилітає по іншим населеним пунктам, то ми зберемося і будемо рятувати своє життя. Але ми не маємо гарантій того, що нас десь приймуть, що там будуть хоча б мінімальні умови для життя.”, – сказала вона.

За словами жінки, залишатись в селі стає все складніше. Нещодавно до них не приїхала машина швидкої допомоги, а швидко доїхати до центру громади своїм транспортом неможливо через стан дороги.

Староста села Віра Баклан говорить, що на пропозицію евакуюватись не пристав жоден житель старостинського округу. За її словами, у громаді живуть 469 людей. Загалом зареєстровані 716 жителів.

“Наші жителі не готові покидати своїх домівок, говорять, що будуть тут на своїх місцях. Ми запитували і у багатодітних сім’ях, батьки сказали, якщо буде якась небезпека, тоді будуть кудись їхати”, – розповіла вона.

Оскільки люди відмовились виїжджати з 5-кілометрової зони, то їм необхідно оформити спеціальну перепустку. Зараз в селі триває оформлення таких документів.

“Я вже зібрала 25 заяв на оформлення перепусток, зараз ми працюємо разом нашою школою й дівчата-вчителі мені допомагають. Для отримання перепустки треба мати при собі паспорт, і якщо у родини є автотранспорт, то потрібна технічна документація на нього”, – розповіла староста.

Вона також додала, що більшість людей позитивно сприйняли новину про необхідність оформлення перепусток, але є і мешканці, які не розуміють їх необхідність, адже мають місцеву прописку у паспорті.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: