Сумщина – лідер за кількістю курців-підлітків

24.08.2023

За інформацією Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, понад 20 цигарок за добу випалюють діти у віці 12 років та старше. Таке дослідження провели фахівці Центру громадського здоров’я. Сумщина перевищує середній національний показник у три рази.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку понад 8 млн людей в усьому світі помирають через хвороби, спричинені вживанням тютюну.

Шкідливість звичайних цигарок доведена давно, а тепер у світі заговорили про вбивчу силу електронних, зазначає Валентина Курило, лікар Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Серед молоді модним є куріння вейпу. Це один із різновидів ароматизованих електронних цигарок. Вейпи купують як альтернативу традиційним цигаркам. Вони не допомагають кинути курити, а навпаки формують цю згубну звичку.

При нагріві хімічний склад рідини вейпу змінюється і утворюються нові, більш токсичні речовини. Один із складових рідини вейпу є пропіленгліколь, а при нагріві перетворюється в пропіленоксид, який являється потужною канцерогенною речовиною, яка приводить до раку. Далі пропіленоксид вбиває печінку та нирки, які являються фільтрами крові людини, беручи на себе перший удар.

Нітрозаміни– канцерогени, ацетальдегіди–руйнують нервову систему, викликають генні мутації і в кінці кінців розвивають розумову відсталість, ароматизатори–токсини руйнують організм людини, вбиваючи імунітет.

Як допомогти підлітку кинути курити?

– Не демонструйте агресію стосовно підлітка і його шкідливої залежності, інакше він одразу закриється, буде чинити вам наперекір і продовжувати курити.

– Розкажіть йому про шкоду куріння, яка стосується як звичайних, так і електронних сигарет та ТВЕНів. Говоріть не лише про рак чи хронічні захворювання, а й про те, що можна побачити і відчути – жовтуватий наліт на зубах, неприємний запах з роту.

– Поділіться власним досвідом. Розкажіть, чи пробували курити самі, чи вдалося вам від цього відмовитися і як це було.

– Розкажіть підлітку про ресурси, які можуть стати помічними в процесі боротьби зі звичкою.

– Запропонуйте разом знайти альтернативу цій залежності. Це може бути нове захоплення, мандрівка абощо.

– Запропонуйте підлітку за потреби проконсультуватися з лікарем, аби побачити, чи вплинуло куріння на стан його організму. Окрім цього, сімейні лікарі консультують з питань залежностей і дають вказівки, як їх краще позбуватися.

– Не намагайтесь обмежити особистий простір підлітка, шукаючи сигарети у його особистих речах чи забороняючи щось.

– Спробуйте зробити відверті розмови про здоров”я і тілесність вашою корисною звичкою, взявши яку за правило ви, можливо, мінімізуєте ймовірність набуття підлітком звичок шкідливих.

shans.com.ua

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: