“Як нам пахати, якщо стріляють”. Як працює фермерське господарство у Великій Писарівці біля кордону з Росією

24.08.2023

Пошкоджений ангар та вся сільгосптехніка, що була на подвір’ї фермерського господарства у Великій Писарівці. Під час обстрілу селища 8 серпня з 19 снарядів – шість поцілили по їхній території, розповіла власниця фермерського господарства Світлана Коноз. 

Вирви у землі, пошкоджена техніка та посічений ангар – такий вигляд нині має фермерське господарство у Великій Писарівці. Після останнього обстрілу підприємства, який відбувся 8 серпня, розповіла господарка пані Світлана, сюди приходять тільки за необхідності.

“Син тут працював і готував продукцію на роздачу пайщикам. І от почув він вибухи. Перші були трохи далі за нас. Метрів 200, а тоді все стали ближче і ближче. Коли тут в нас є ямка схованка, він був у схованці в ямці. Потім, коли почалися “прильоти” у двір, то він його вже не бачив, наскільки пил піднявся, оце все каміння і він завдяки тому, що у нас ще є одні ворота і фірточка, і він туди побіг-побіг, сховався в підвал і туди одразу “приход” був”, – розповіла жінка.

Через загрозу постійних обстрілів, за словами пані Світлани, молотили пшеницю та ячмінь у бронежилетах. Через обстріл ангара були змушені збіжжя продати за низькою ціною.

“На жаль, зерно, яке тут було — ячмінь був і пшениця — ми його вивезли якось тихенько, де реалізували за ціну низьку. Тому що не можемо ми тут, тут немає в нас ні реалізаторів, не можемо знайти нічого. Щоб нам далі жити і розрахуватись із пайщиками ми зуміли трошки заміни зробити. Це ж ви подумайте, як його крадькома вивозити. Заскочили й тихенько-тихенько вивезли”, – розповіла жінка.

Нині у родинному господарстві 50 гектарів землі, їх засіяли зерновими, соняшником та соєю. “Це вже убралася пшениця, а після пшениці ми повинні були вже пахати. Ми не можемо виїхати поробити ці поля. А як же нам пахати, якщо по нас стріляють, трактор не може виїхати. Оце така зараз ситуація у нас робиться”, – сказала Світлана Коноз.

Вперше господарство обстріляли у березні 2022 року, пригадала жінка. Тоді змогли пошкодження відновити самі. Нині мають колекцію з уламків снарядів.

Звідси до кордону з Росією близько чотирьох км, говорить жінка. Перебувати на відкритій місцевості біля господарства – не ризикують, бо з іншого боку кордону територія проглядається. Під час минулого обстрілу із 19 снарядів шість військові РФ випустили по території господарства.

“Саме це головне, на жаль, наш ангар, де було збережено зерно, навіть аж жалко (плаче, – прим. ред.). Я вибачаюсь. Але думаємо все буде добре, перемога за нами, все відшкодуємо якимись силами, може завдяки нашій громаді, звичайно”.

Попереду, говорить пані Світлана, – збір соняшника та сої, тож сподіваються до того часу полагодять пошкоджений комбайн. Виїжджати ж з власної домівки або скорочувати посіви поки не планують.

“Все одно на цьому не зупинимось, все одно ми доведемо, що ми є люди й що ми вміємо працювати та будемо далі жити і ми переможемо обов’язково, буде перемога за нами”, – вважає Світлана Коноз.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: