Сумська екоінспекція – проти композицій з уживаних шин

24.08.2023

Лебеді, жаби, зебри, паркани, мінівазончики з автошин – подібні вироби можна побачити у подвір’ях багатоповерхівок Сумської міської громади, і не тільки.

Так, у дворі на вул. Новомістенській, між будинками 24 та 26, мешканці на прибудинковій території створили цілу таку композицію. Можливо, таке облаштування й милує око на початку, але згодом шкодить довкіллю, здоров’ю – особливо дітей та людей похилого віку.

Гумові скульптури в процесі розпаду забруднюють воду, повітря і ґрунт. У їхньому складі – понад 120 шкідливих хімічних речовин, багато з яких є сильними канцерогенами.

Як зазначає департамент інфраструктури міста, мешканці Сум звертаються до всіх управителів багатоквартирних будинків, щоб ті не допускали облаштування дворів за допомогою гумових шин.

Директор ТОВ «КК «ДОМКОМ Суми» має терміново виконати припис Державної екоінспекції у Сумській області про прибирання всіх шин із території двора на вул. Новомістенській.

Комунальники пропонують декілька варіантів утилізації використаних автошин. По-перше, їх можна подрібнити на крихту, яку використовують, наприклад, у виробництві покриття для дитячих або спортивних майданчиків.

Другий метод утилізації – переробка методом піролізу. У цьому випадку за спеціальною технологією відбувається фактично розкладання шини, а гумові полімери, які розпадаються та випаровуються, можна перетворити у піролізне паливо.

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: