Червоний борщ, пампушки та сало з часником — у прикордонній громаді на Сумщині відбувся фестиваль борщу

26.08.2023

Третій рік поспіль у прикордонній Великописарівській громаді організовують фестиваль борщу. У зв’язку з початком повномасштабної війни змінюють формати та місце, але намагаються зберегти традиції.

Червоний борщ, пампушки, сало з часником, деруни та вареники – це не повний перелік того, що презентували учасники фестивалю борщу у прикордонній Великописарівській громаді.

Під українські пісні старостинські округи громади представляли свої страви. Борщ по давній українській традиції, розповіла учасниця фестивалю Алла Кондратьєва, готували у печі.

“М’ясо свинини кидали туди, тоді буряк наш, моркву, картоплю і все кидали у чавун і заставляли у піч. Робили зажарку і там воно томилося. Закуски — теж в нас поважаються традиції – це наші пампушки з часником, це обов’язково. Тоді наші грінки з часником до борщу, сало з часником. Деруни – це обов’язково”, – розповіла жінка.

“Ми готувались швидко, їхали довго, поки це місце знайшли. Це українська національна страва й українська традиція. Так би мовити, наша культурна спадщина. Тому не повинні ми це забувати”, – вважає учасник фестивалю Сергій Зігунов.

Свято організовують третій рік поспіль, розповіла голова громади Людмила Бірюкова. Вперше фестиваль борщу відбувся у 2021 році. З початком повномасштабної війни, а нині й під щоденними обстрілами територій громади, змінили місце та формат, але від ідеї не відмовились.

“Минулого року війна внесла свої корективи, формат перенесли онлайн частину, частина була офлайн. Виставлялися по черзі, щоб не було скупчення. Сьогодні знову ж таки війна, але ми вирішили зміститися вглибину території громади, трохи далі від кордону і ми зварили цей борщ. Це наші традиції, і поки є традиції, поки є народ, поки є Україна, поки є кожен з нас”, – вважає Людмила Бірюкова.

Учасники фестивалю представляли свої страви та мали можливість почастувати страви земляків.

“Все дуже смачне, у всіх свої якісь секрети. Всі господині знають, що ми готуємо борщ з одних і тих самих продуктів, але у всіх завжди виходить різне. Кор.: – Скільки борщів сьогодні спробували? – Скільки спробувала, чотири. Кор.: – Який вам найбільше сподобався? – Звичайно, свій”, – розповіла учасниця фестивалю Любов Чуприна.

Зварений борщ та решту страв до нього учасники свята передали захисникам, які нині боронять Сумщину.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: