Мешканці Сумщини мають змогу безоплатно стерилізувати собак

28.08.2023

На Сумщині безоплатно стерилізують безпритульних та домашніх собак, чиї господарі не можуть заплатити за операції. Їх вартість відшкодовують міжнародні партнери.

Операції проводять хірурги ветеринарного центру “10 друзів”, що по вулиці Холодноярської бригади, 25 у Сумах. Вартість стерилізацій відшкодовують партнери: Всесвітня організація із захисту тварин “FOUR PAWS” за сприяння Української асоціації лікарів ветеринарної медицини дрібних тварин.

Собаку Нелі Ганецької звати Йоші. Жінка – одна з тих, хто привела улюбленця на операцію. “Знайшла його за оголошенням у Фейсбук, йому приблизно рік. Там побачила і оголошення про стерилізацію безкоштовну. Дуже приємно, що в цей час є люди, які піклуються про безпородних тварин. Я його брала у волонтерки, і вона сказала, що бажано каструвати, щоб він був спокійнішим і не було проблем зі здоров’ям”, – розповіла Неля Ганецька.

Перед операцією лікар оглядає тварину, вимірює температуру тіла, оцінює стан слизових. Також перевіряє, чи немає на тілі шрамів і рубців, що свідчать про вже проведену раніше стерилізацію.

“Стерилізована тварина не має жаги до спарювання, тому в неї немає бажання кудись піти, перелізти через забор, себе травмувати, змагатись за територію з іншими тваринами, змагатись за самку. Кастровані тварини мають більший термін життя, ніж не кастровані, тому що уникають сутичок і менше потрапляють у складні становища та менше передають один одному захворювання”, – розповів ветеринар Ігор Брязкун.

Стерилізувати можна безпритульних тварин або домашніх – за умови, якщо родина не має грошей для того, щоб оплатити операцію. Стерилізують собак обох статей.

“За час роботи по цьому гранту ми провели десь 450-470 операцій, які оплатили не господарі, а грантодавці. На сьогодні це продовжується і, я так думаю, що продовжуватиметься стільки, скільки потрібно нашій країні. Крім того, що ми каструємо, стерилізуємо, ми ще обовязково робимо щеплення, чіпування і навіть оброблюємо від екто- і ендопаразитів”, – розповів директор ветеринарного центру Дмитро Бережний.

Регулярно привозять на стерилізацію і вакцинацію своїх підопічних собак волонтери Сумського товариства захисту тварин. Голова організації Олександр Сипленко розповів: така операція як для домашніх, так і для безхатніх собак – найдієвіший метод зменшення кількості безпритульних тварин на вулицях міст і сіл.

“Ми стерилізуємо тварин, які потрапляють до нас з зони бойових дій, ми не можемо їх прилаштувати без стерилізації. В рамках цієї акції я можу сказати, що близько 60-70 тварин вже стерилізовано, сьогодні привезли, вчора стерилізували маму, яка потрапила до нас з окопів, восьмеро цуценят забрали”, – розповів Олександр Сипленко.

Акції триває з 1 липня по 1 листопада. Щоб записати свою тварину на безоплатну стерилізацію, слід зателефонувати за номером 066-95-38-080.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: