На Сумщині випадків захворюваності людей на сказ не зафіксовано

28.08.2023

Про це повідомила тимчасово виконуюча обов’язки начальника обласного управління охорони здоров’я Галина Хомета під час апаратної наради в Сумській ОВА.

Але, за її словами, попри те, що на території області за останні 18 місяців не реєструється сказ серед тварин, ситуація залишається загрозливою.

Це пов’язано із припиненням у 2022 та 2023 рр. пероральної імунізації проти сказу диких тварин внаслідок бойових дій на значній території області, недостатнім охопленням щепленнями проти сказу домашніх тварин, значною кількістю безпритульних собак і котів в області, а також реєстрацією сказу серед тварин на прилягаючих до Сумської області територіях інших областей.

«Кількість укусів людей тваринами за перше півріччя 2023 року зросла на 9% у порівнянні з аналогічним періодом 2022 року. Так, за 6 місяців 2023 року постраждала 871 особа, з них 255 людей покусано безпритульними тваринами. Водночас за 6 місяців 2022 року було зафіксовано 798 постраждалих осіб, з них 225 покусано безпритульними тваринами», – говорила Галина Хомета.

Станом на 1 серпня 2023 року в закладах охорони здоров’я наявно 1253 дози вакцини проти сказу, з них 950 доз отримано за рахунок Державного бюджету, 303 – закуплено за кошти місцевих бюджетів. Також в область розподілено в якості гуманітарної допомоги 100 флаконів антирабічного гамоглобуліну.

Для недопущення погіршення епідемічної ситуації в області зі сказу в населених пунктах  області головам районних військових адміністрацій, головам сільських, селищних, міських рад під час апаратної наради під головуванням тимчасово виконуючого обов’язки начальника Сумської ОВА Тараса САВЧЕНКА було запропоновано: детально проаналізувати епідемічну ситуацію зі сказу в населених пунктах територіальних громад, визначити наявні та вірогідні чинники її ускладнення; забезпечити проведення постконтактної антирабічної профілактики у осіб, постраждалих від нападів тварин, відповідно до наявних показів; організувати цілеспрямовану інформаційно-освітню роботу серед населення з профілактики сказу, акцентувавши увагу на невідкладному зверненню за медичною допомогою при укусах/ослиненні тварин та проведенні курсу постконтактної антирабічної профілактики у разі її призначення; організувати щеплення проти сказу всіх підлягаючих тварин.

Довідково. Останній  випадок сказу в регіоні зареєстрований в 2011 році у мешканки Роменського району, яка інфікувалася від домашнього кота. До речі, це був єдиний випадок сказу в області у людини в ХХІ сторіччі.

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: