Майстриня із Конотопа долучилась до творчого проєкту, що встановив рекорд України

29.08.2023

Конотопчанка Олена Ракітіна взяла участь у волонтерському проєкті “Мапа України “Обійми», який 24 серпня, в День Незалежності України, було презентовано у м. Бережани в Державному історико-архітектурному заповіднику.

Цього ж дня проєкт встановив рекорд України в категорії «Мистецтво, вперше», а 58 майстринь із різних регіонів України, які виготовили ляльки – мотанки для «Мапи України “Обійми» що складалась із 25-ти пазлів- адміністративних одиниць країни, отримали дипломи учасниць рекорду.

На карті більш як 70 ляльок, які демонструють традиції регіонів країни. Дві авторські ляльки: «Захисниця Сум» та «Явдоха Зубиха (конотопська відьмочка)», що представили Сумську область, для проєкту створила вчителька прикладного мистецтва Конотопської дитячої художньої школи, майстриня з лялькарства Національної спілки майстрів народного мистецтва України Олена Ракітіна.

«Прикордонна Сумщина одна з перших зустріла ворога, вона стала північним форпостом України. Саме такою – рішучою, відважною і нескореною – я бачу образ Сумщини, який і відтворила в ляльці, — зазначила конотопська майстриня про «Захисницю Сум». – Основу ляльки зроблено в традиційній вузловій техніці. Для одягу використала автентичну тканину для плахти, домоткане полотно з вишивкою для сорочки, а для корсетки взяла камуфляжну тканину з куртки військового, який боронив Україну з 2014 р. в зоні АТО, як нагадування того, що війна із російськими загарбниками триває вже 9 років.

Настане день ПЕРЕМОГИ і ми вдягнемо святкове вбрання, щоб з хлібом-сіллю на рушнику зустріти наших героїв. Саме тому моя лялька біля серця тримає рушник з вірою в щасливу долю та відновлення нашої нескореної і вільної України».

«Проєкт реалізований волонтерами Оксаною та Олексієм Муравльовими. Кожна лялька-мотанка – це не лише народний оберіг, а й витвір мистецтва. Історія створення кожної з них особлива: деякі створювалися під обстрілами у бомбосховищах, інші – уже врятували чиїсь життя. Тому не дивно, що «Мапа України Обійми» номінована на занесення у Книгу рекордів України», – зазначається на сторінці Державний історико-архітектурний заповідник у м. Бережани, повідомили в мерії Конотопа.

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: