На Сумщині зафіксовано 145 випадків педикульозу, із них 80 – у Сумах

29.08.2023

В області виникають хвороби через недотримання правил особистої гігієни. Заразитися педикульозом можна практично в будь – якому місці, де є тісний контакт людей. 145 випадків педикульозу зафіксовано на Сумщині цього року, із них 80 у Сумах. Наталія Лапоногова, фахівець відділу дезінфектології Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб розповідає, як запобігти педикульозу і боротися з вошами.

Педикульоз – це паразитування вошей на тілі людини. Їх розрізняють на три види: головний , платтяний та лобковий.

Два перших види вошей можуть бути переносниками особливо небезпечних захворювань – висипного та зворотного тифів і волинської лихоманки.

Педикульоз має такі прояви: свербіж шкіри в місці укусу воші, дрібні сірувато-блакитні плями на шкірі, наявність гнид у волоссі.

Від моменту зараження до перших ознак хвороби може пройти кілька тижнів. Тому батьки виявляють вошей у своєї дитини на пізній стадії.

Наталія Лапоногова зазначає: «Воші можуть передаватись як прямим шляхом (через безпосередній контакт з ураженим вошима), так і через особисті речі, одяг, білизну, головні убори тощо. На вересень може припадати пік виявлення педикульозу, який пов’язаний з міграційними процесами, скупченням дітей, порушенням правил особистої гігієни та санітарно-гігієнічного режиму.

У зоні найбільшого ризику – діти шкільного віку. І тому, на початку навчального року в організованих дитячих колективах існує реальна загроза розвитку масового педикульозу.

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: