Із прикордонних громад Сумщини евакуювали вже 2 000 дорослих і пів тисячі дітей

30.08.2023

Місцева влада спільно з поліцією та волонтерами евакуювали з прикордонних громад Сумщини понад 2 тисячі дорослих і майже 500 дітей. Про це віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук сказала в ефірі телемарафону «Єдині новини».

«Вивозить місцева влада разом з поліцією і волонтерами. Щодо потягів, так, курсують щодня. Із Сум до Києва їде евакопотяг, де люди можуть скористатись безкоштовно ним і приїхати до Києва, а також до Харкова. Туди їдуть маршрутні автобуси», – повідомила Верещук.

Відповідаючи на питання, чи можуть жителі з прикордонних громад відмовитись від евакуації, вона зазначила: «Якщо ми говоримо про Сумський напрямок, там є введена обов’язкова евакуація, але в примусовий спосіб – це Запорізький, Харківський і Донецький напрямки».

Віцепрем’єр-міністр також повідомила, що на сьогодні вже евакуйовано понад 2 тисячі дорослих та майже 500 дітей в Сумській області. Всі евакуйовані отримують допомогу від держави та міжнародних партнерів.

«Якщо ми кажемо про Сумський напрямок – це більше 2 тисяч дорослих і майже 500 дітей, коли ми кажемо про 5-кільметрову зону на Сумщині. Виплати вони отримують. Якщо вони покидають межі області, одноразова виплата на пероні – це готівка 2 і 3 тисячі відповідно дорослим і дітям, а також щомісячно як ВПО вони будуть протягом 6 місяців отримувати 2 і 3 тисячі. Рівно, як і міжнародна підтримка від наших міжнародних партнерів – 6600 грн кожному, хто евакуювався», – повідомила Верещук.

Крім того, вона повідомила, що зона евакуації може розширитись, і це залежатиме від інтенсивності ворожих обстрілів і від дій українських військових на фронті.

«До нас звертаються військові і пропонують ті чи інші райони допомогти евакуювати цивільне населення, бо ми бережемо своїх людей і ми не хочемо, щоб вони потрапляли під обстріл ворогів на тому ж Сумському напрямку», – повідомила Верещук.

ukrinform.ua

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: