На території Сумщини запроваджують програму іпотечного кредитування «єОселя»

31.08.2023

Про це говорили під час наради під головуванням заступника начальника обласної військової адміністрації Олени Бойко з представниками Сумської філії АТ «Ощадбанк», Сумської міської територіальної громади, Департаменту фінансів Сумської обласної державної адміністрації та Департаменту з питань соціальної політики, ветеранів та реінтеграції Сумської обласної державної адміністрації.

На нараді обговорено питання щодо пільгової категорії громадян, на яких буде поширюватись дія цієї програми а також можливість участі місцевих бюджетів у реалізації державної пільгової програми іпотечного кредитування «єОселя».

Умови кредитування за програмою «єОселя» передбачені постановою Кабінету Міністрів України від 02 серпня 2022 р. № 856 «Деякі питання забезпечення приватним акціонерним товариством «Українська фінансова житлова компанія» (далі – Укрфінжитло) доступного іпотечного кредитування громадян України.

Процентна ставка за кредитами становить 7% річних. В той же час, вказана постанова передбачає компенсацію процентної ставки в розмірі 4% річних Укрфінжитлом за рахунок коштів державного бюджету для таких категорій осіб:

1) військовослужбовці Збройних Сил за контрактом, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Головного управління розвідки Міноборони, Національної гвардії, Держприкордонслужби, Управління державної охорони, Держспецзв’язку, Держтрансслужби, військові прокурори Офісу Генерального прокурора, особи рядового і начальницького складу ДСНС, співробітники Служби судової охорони, особи начальницького складу управління спеціальних операцій Національного антикорупційного бюро, поліцейські та члени їх сімей;

2) медичні працівники (фахівці та професіонали) закладів охорони здоров’я державної або комунальної форми власності;

3) педагогічні працівники закладів освіти державної або комунальної форми власності;

4) наукові (науково-педагогічні) працівники закладів освіти та наукових установ державної або комунальної форми власності.

Крім цього, постанова визначає, що центральні органи виконавчої влади, місцеві державні адміністрації, органи місцевого самоврядування, організації, підприємства, установи, як заінтересовані сторони, можуть здійснювати компенсацію:

–         першого внеску за кредитом, забезпеченим предметом іпотеки;

–         частини процентної ставки;

–         частини суми повернення кредиту.

Вказані компенсації здійснюються в межах затверджених на відповідний рік бюджетних призначень, у порядку, визначеному заінтересованою стороною,  на підставі регіональних та місцевих іпотечних програм за рахунок коштів місцевих бюджетів.

На сьогодні Департаментом із питань соціальної політики, ветеранів та реінтеграції Сумської обласної державної адміністрації спільно з Сумською філією АТ «Ощадбанк», Сумською міською радою опрацьовується питання щодо можливостей введення додаткової компенсації процентної ставки в розмірі 3% річних ставки для пільгових категорій громадян.

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: