На Сумщині відбулося засідання Ради ректорів закладів вищої освіти

07.09.2023

Під час засідання за участю заступника начальника Сумської обласної військової адміністрації Олени Бойко обговорили питання щодо впровадження серед освітян області Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?»

Як повідомила Олена Бойко, за ініціативою першої леді Олени Зеленської створено Всеукраїнську програму ментального здоров’я «Ти як?». Місія проєкту – зробити піклування про ментальне здоров’я щоденною звичкою для українців. Мета кампанії – сприяти формуванню в суспільстві культури піклування про ментальне здоров’я, дати розуміння та показати інструменти, які допоможуть українцям дбати про свій внутрішній стан, – зазначила Олена Бойко. – Турбота про себе ефективна тоді, коли вплетена у щоденну рутину, а не тільки під час відпустки чи за виняткових обставин. Піклування про ментальне здоров’я має стати звичною відповідальністю кожного. Тому необхідно створити систему сервісів і послуг, які зможуть різними засобами та дієвими механізмами підтримати людину, коли вона не справляється самостійно.

«Перед тим, як створити щось нове, має бути впевненість, що ми добре управляємо тим, що вже є. У межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я “Ти як?” за ініціативою Олени Зеленської проводиться анонімне анкетування з метою оцінки потреб у сфері ментального здоров’я та психосоціальної підтримки серед повнолітніх осіб не залежно від статі, соціально-економічного статусу, місця проживання, по різних цільових аудиторіях (ВПО, захисники/захисниці та члени їх сімей, члени сімей загиблих/зниклих безвісті люди з інвалідністю, люди старшого віку, діти, батьки дітей до 7-ми років, ветерани тощо), які отримали або надають послугу у сфері психосоціальної підтримки та порівняти із наявними ресурсами, які мають закривати ці потреби», – повідомила Олена Бойко. – Іншими словами, під час анкетування досліджується питання, кому потрібна підтримка, хто та де може її надавати. Ця інформація, отримана безпосередньо від людей, стане підґрунтям для прийняття управлінських рішень».

Також на засіданні Ради була представлена регіональний координатор Всеукраїнської програми ментального здоров’я Жанна Сидоренко, яка озвучила основні пріоритети і напрямки, в яких пропонується залучити Вищі навчальні заклади до реалізації програми. Учасники засідання намітили план щодо проведення анкетування, створення відповідних навчальних центрів, які будуть займатися питаннями ментального здоров’я в кожному навчальному закладі, домовились залучити до роботи якомога більше студентів, викладачів. Крім того, інформація щодо реалізації Всеукраїнської програми ментального здоров’я буде на постійній основі поширюватися через офіційні сторінки ВНЗ, що допоможе сформувати певну аудиторію , як надавачів послуг так і споживачів послуг .

Було напрацьовано відповідну координацію з тими психологічними службами, які зараз вже працюють у закладах вищої освіти і домовлено скоординувати свої зусилля про впровадженню програми.

Також під час засідання Ради ректорів говорили про створення центрів підтримки ветеранів, програм, які стосуються запровадження інституту помічника ветерана в рамках проєкту, в якому Сумська область є пілотною.

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: