Центр допомоги біля єдиного пункту пропуску на кордоні між Україною та Росією розширять

07.09.2023

Понад 8 тисяч людей з лютого 2023 року звернулись по допомогу до пункту допомоги “Атмосфера”. Його організували волонтери, аби підтримати тих українців, хто повертається з окупованих територій. Нині розширюються, бо кількість людей, що повертається, поступово збільшується, розповіла волонтерка Катерина Арісой.

Сталась істерика, коли побачила напис “Україна”

До волонтерського центру у Сумах ввечері з’їжджаються авто із написами “Евакуація”. Вони везуть українців, що повертаються з тимчасово окупованих території через єдиний пункт пропуску з Росією.

З Бердянська приїхав пан Сергій. Говорить, що шлях перетину кордону для них з дружиною був важким.

“Колеса летять, сумок там багато валяється чужих, гроші – рублі рвані валяються. Перевіряли все, сумки й документи, все повністю перевіряли”, – розповів він.

Дуже довгою здалася дорога для переселенки Світлани. “Хоча два кілометри – це не дуже багато. Але самі розумієте, що люди з валізами, і це дуже важко”, – сказала вона.

Провідати рідних до Києва їде пані Світлана з Бердянська. В окупованому місті залишилась мама, тому вона планує повернутися.

“Сім’я, без сім’ї важко, ми там одні залишилися з мамою. Прийшлося приїхати до сина. Побачу своїх рідних, чоловіка, сина, і поїду, тому що треба. Їй 81 рік і треба їхати до неї, дуже просила”, – розповіла вона.

Єдиний пункт пропуску між Росією та Україною дозволяє перетнути кордон українцям тільки в один бік, з Росії в Україну.

В один кінець поки їде Катерина з Кремінної. Місто російські військові окупували у березні 2022 року. Зараз дівчина студентка четвертого курсу, приїхала на навчання.

“Всі там: мама, батько, братик, всі друзі там. Ми зробили такий вибір з родиною. Ми зробили обдуманий вибір, вони вирішили, що краще мені бути тут, ніж там. У мене сталась істерика, коли побачила напис “Україна”, бо я просто дуже сюди хотіла”,- розповіла вона.

Яку допомогу надають волонтери

Першу психологічну підтримку надають волонтери та психологи, які працюють в центрі щодня. За потреби, говорить координаторка напрямку психічного здоров’я обласної організації товариства Червоного Хреста України Юлія Гриценко, пояснюють, куди можна звернутись за подальшою підтримкою.

“Деякі говорять, що нарешті ми можемо про щось говорити, а деякі кажуть, ми ще досі говоримо пошепки і ще доведеться звикати. Хтось звертається і запитує, чи це нормально, як зараз я себе відчуваю: мені зараз погано, я забуваю, в мене якесь тремтіння чи ще що-небудь, чи з тиском проблеми. Ми не можемо зараз надати повноцінну психологічну допомогу, але ми спрямовуємо, куди можна звернутися”, – розповіла вона.

Пункт допомоги “Атмосфера” запрацював у лютому 2022 року у Краснопіллі. Нині розширились та облаштувались у Сумах, куди і привозять на ночівлю тих, хто потребує допомоги. Людей привозять і вночі, тож працюють цілодобово.

Загалом у команді близько 30 людей, розповідає волонтер ГО “Плурітон” Віталій. Тут забезпечують людей гарячим харчуванням, за потреби можна переночувати, а також зареєструватись на виплати від міжнародних організацій. Окрім цього, планують відкрити курси фінансової грамотності – навчати користуватись “Дією” та берегтись від шахраїв.

“Люди, котрі повертаються в Україну, дехто з них не те, що інтернету – вони електроенергії не бачили півтора року. Крім цього, в людей буде можливість залишитись на три і більше діб для того, щоб пройти якийсь курс для обрання професії чи для навчання. По закінченню вони отримають дипломи чи сертифікати”, – розповів він.

Щодня із Сум до Києва для людей, що виїхали з окупованих територій, вирушає евакуаційний вагон, яким безоплатно можна дістатись до столиці, де на вокзалі кожен може отримати 2 тисячі гривень одноразової допомоги.

Волонтери доставляють людей до потяга і з собою видають транзитні набори від товариства Червоного Хреста. Загалом, організація вже передала волонтерам 3 тисячі таких наборів.

У транзитний набір входить гігієнічний і продуктовий набори, розповів заступник голови обласної організації Товариства Червоного хреста України.

Щодня по допомогу звертаються до 200 людей

Потік людей збільшується, говорить волонтерка Катерина Арісой. По допомогу щодня звертаються до 200 людей, тож і пункт допомоги має розширюватись.

“Люди, які повертаються, вони потребують багато різних речей, тому допомоги не буває забагато. І власне ми маємо збільшувати і свої ресурси, такі як зберігання продуктів, також маємо збільшити потужність для пральних машин, тому що щодня перемо постіль, рушники. Є люди, які залишаються на кілька днів, тому і їхні особисті речі теж треба прати”, – розповіла вона.

У пункті допомоги люди можуть залишатись на кілька днів, а за потреби є можливість оселитись у гуртожитку на довший термін.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: