«Сумське море» може зникнути?

10.09.2023

Начальник Сумської обласної військової адміністрації Володимир Артюх після відвідування Косівщинського водосховища, яке ще має серед жителів області назву «Сумське море», зібрав нараду щодо забруднення р. Псел, Косівщинського водосховища та р. Сумка.

Ці водойми наразі перебувають під загрозою зникнення, б’ють на сполох екологи та громадськість, адже проблеми, які мають місце, не вирішуються десятиліттями.

«Проблема Косівщинського водосховища,  як, до речі, і річок Сумка та Псел виникла не сьогодні, але подальше її невирішення може мати катастрофічні наслідки. Дуже радує той факт, що є громадські організації, окремі громадяни, які не стоять осторонь цієї проблеми», – зазначив Володимир Артюх.

Про стан річки Сумка та Косівщинського водосховища на ній, причини забруднення водних об’єктів розповіли директор Департаменту захисту довкілля та природних ресурсів Сумської ОДА Ірина Кашпур та заступник начальника Регіонального офісу водних ресурсів у Сумській області Олени Вакарчук.

Косівщинське водосховище площею 2,4 км2 побудовано у 1966 році для технічного водопостачання Сумського хімічного комбінату (нині – ПАТ «Сумихімпром») на р. Сумка. У 2006 році водосховище та його гідроспоруди були передані у комунальну власність Сумській районній раді у зв’язку з тим, що підприємство ПАТ «Сумихімпром» відмовилось від використання водосховища для потреб виробництва.

За інформацією Регіонального Офісу водних ресурсів у Сумській області, вода у водосховищі має високу забрудненість води органічними сполуками. Це пов’язано в першу чергу iз можливістю потрапляння у водосховище органічних сполук iз вигрібних ям житлових будинків, розташованих у безпосередній близькості до водойми. Також потрапляння органічних сполук до водосховища можливе разом iз водами річки Iльмень (Cyхоносівка), до якої скидаються недостатньо очищені стоки с. Сад, також не підключеного до міського каналізаційного колектору, і очисні споруди якого знаходяться в неробочому стані.

У 2021 році Степанівська селищна рада прийняла рішення про розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, відповідно до якого ГО «Косівщинське водосховище» отримало дозвіл на фінансування робіт по виготовленню проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для культурно-оздоровчих потреб, рекреаційних, спортивних і туристичних цілей. Станом на сьогодні проект землеустрою переданий на затвердження до Степанівської селищної ради.

Основною метою розробки цього проєкту є недопущення нецільового використання земель водного фонду та прибережних захисних смуг Косівщинського водосховища.

Володимир Артюх під час наради також звернувся до голови Степанівської громади Володимира Лукаша з питанням: чому сесія селищної ради не збирається і не вирішує такі важливі для громади питання.

«Ви – єдина громада, роботу якої заблоковано. Досі незатверджений бюджет. Громада не має можливості працювати, відновлюватися, розвиватися. Я розмовляю з Вами з квітня. Але вже вересень, а зрушень немає. Час на розмови завершився. Правоохоронні органи мають перевірити і надати свій правовий висновок цьому питанню. Адже блокувати роботу громади в умовах воєнного стану – це злочин», – наголосив очільник області.

Тож за результатами наради було рекомендовано Степанівській селищній раді: внести на розгляд сесії проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки (Косівщинське водосховище); опрацювати оптимальні рішення щодо відведення та очистки стічних вод смт Степанівка; завершити розробку проєктно-кошторисної документації по системі водовідведення с. Косівщина та відновити працездатність КНС, яка знаходиться на балансі сільської ради та провести розбудову централізованого водовідведення з підключенням житлового сектору та інфраструктури;  забезпечити розроблення документації щодо визначення меж прибережно-захисних смуг басейну р. Сумка та водних об’єктів (р. Стрілка, р. Сумка) у межах громади.

Також було доручено Державній екологічній інспекції у Сумській області, Регіональному Офісу водних ресурсів у Сумській області Держводагентства України із залученням органів поліції за сприяння Сумської окружної прокуратури опрацювати механізм та забезпечити виявлення і притягнення до відповідальності власників домоволодінь, які здійснюють скид неочищених стічних вод до Косівщинського водосховища.

Сумській міській раді було рекомендовано вжити заходів щодо створення спланованого, упорядкованого відводу зливових стоків з територій міста до русла річки через локальні очисні споруди; розглянути можливість створення спеціальних служб по догляду за річками, прибережними захисними смугами, гідротехнічними спорудами та підтримки їх у задовільному стані та забезпечення очистки по трьом випускам у р. Сумка; забезпечити розроблення документації щодо визначення меж прибережно-захисних смуг басейну р. Сумка (р. Стрілка, р. Сумка) у межах Сумської територіальної громади.

А Садівська сільська рада, згідно з рекомендаціями, має забезпечити розробку проєктно-кошторисної документації з будівництва очисних споруд у с. Сад.

Потребує додаткового опрацювання питання щодо систем водовідведення. Адже під час наради обговорювалася можливість будівництва систем водовідведення у с. Косівщина та с. Сад з підключенням цих населених пунктів до системи водовідведення міста Суми.

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: