У Сумах зіграли прем’єру вистави, що мала відбутися два роки тому

10.09.2023

“Наше містечко” — у Сумському театрі для дітей та юнацтва представили виставу за п’єсою американського драматурга Торнтона Вайлдера.

Спектакль на сцені ТЮГу зіграли вперше у вересні 2023 року, але зробити це мали два роки тому. Чому так сталося та яка особливість цього перфомансу?

Акторка Аліса Храпова грає молоду жінку Емілі Уебб. “Ця вистава для мене важлива. І ця роль особлива. Тому що тут треба попросити, змусити глядачів подумати над тим, наскільки життя короткоплинне. Треба цінувати кожну мить життя. Для мене це дуже актуально і дуже боляче”, – пояснює Аліса Харапова.

Аби розповісти зі сцени про жителів невеликого вигаданого містечка, довелося залучити майже всю трупу – 25 акторів. Вистава того варта, бо пояснює глядачу простими словами складні речі, вважає актор Віталій Радіонов.

“Вона якраз про те, що ми сьогодні відчуваємо. Про те, що треба жити кожним моментом, не відкладати щось на потім, треба радіти життю, тому, що є зараз, тому що “потім” може не бути”, – говорить актор.

На сцені Сумського ТЮГу спектакль ставлять вперше. Прем’єра, згадує головна режисерка театру Анна Кобець, мала відбутися ще два роки тому. “Сталася пандемія, весь час хтось випадав з акторів, постійно репетиція – когось немає, хтось захворів. Було рішення трішечки призупинити. Ми хотіли випустити у 2022 році цю виставу на День театру у березні, але ми всі знаємо, що сталося 24 лютого: у нас почалася війна. До речі, драматург писав цю п’єсу у 1938 році: теж напередодні Другої світової. Якось так обставини складаються”, – пояснює Анна Кобець.

Форма вистави – неординарна, додає режисерка. На сцені майже немає речей, актори ж “працюють” з уявними предметами. “Коли ми вступаємо до театрального вишу, етюдний метод, безпредметний метод – це перше, що ми починаємо вивчати. Дуже цікаво, як це сприймуть глядачі. Поки що, коли приходили ті глядачі, яких ми запрошували, їм було цікаво”, – зазначає головна режисерка театру.

Драма на дві дії, вистава триває майже 2,5 години – дійство у п’єсі, що була відзначена Пулітцерівською премією, відбувається на початку минулого століття. “Так, це серйозно. Можливо, для когось надто серйозно. Можливо, хтось скаже, що сьогодні треба щось більш ліричне. Хтось погоджується з нами, хтось не погоджується. Головне – щоб не було байдужості. Я думаю, що у нас сьогодні байдужості не буде”, – говорить в. о. директора Сумського театру для дітей та юнацтва Микола Юдін.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: