Узбецькі родини готові прийняти дітей Сумщини з родин загиблих військовослужбовців на оздоровлення і реабілітацію

11.09.2023

Про це під час онлайн-зустрічі начальнику Сумської обласної адміністрації Володимиру Артюху повідомив Надзвичайний і Повноважний Посол України в Республіці Узбекистан Микола Дорошенко.

Ще з середини серпня цього року 45 дітей з України, в тому числі 14 із Сумщини (13 дітей з міста Ромни та 1 дитина з Сум) відпочивали та отримували реабілітацію у до місті Ташкент (Республіка Узбекистан). Протягом 12 днів діти знаходилися у гірському таборі «Anor». Це були діти з родин військовослужбовців, у тому числі і загиблих, багатодітних батьків та інших вразливих категорій. Слід наголосити, що групу Сумської області було сформовано надшвидкими темпами – всього за 2 дні, завдяки спільним зусиллям Сумської обласної військової адміністрації, Агенції регіонального розвитку Сумської області та ГО «Завжди поруч 2023».

Під час онлайн-зустрічі Володимир Артюх та перший заступник начальника Сумської ОВА Тарас Савченко подякували Надзвичайному і Повноважному Послу України в Республіці Узбекистан за теплу зустріч дітей з Сумщини.

«Велика подяка Уряду, Посольству України в Республіці Узбекистан та всьому узбецькому народу за підтримку України у цей тяжкий воєнний час, в тому числі й за те, що наші діти змогли відпочити та оздоровитися у вашій гостинній країні. Діти не лише побачили мирний світ, а й змогли трішки відпочити та переключитися з воєнної тематики, постійного страху за життя своє та своїх рідних. Сподіваюся, що ця програма діятиме за вашої підтримки й надалі. Адже діти – це наше майбутнє», – наголосив очільник області.

Маленькі учасники поїздки до Узбекистану також поділилися враженнями від поїздки. Протягом перебування в країні діти ознайомилися з узбецькими традиціями, опанували ази узбецької мови, брали участь у спортивних змаганнях (з волейболу та футболу), пісенних конкурсах, майстер-класах народних ремесл і навіть власноруч готували традиційні узбецькі страви – самсу та ханум, милувалися красивою природою, горами та знайшли чимало друзів серед узбецьких дітей.

Микола Дорошенко розповів, що українські дітлахи, в тому числі й маленькі жителі Сумщини справили приємне враження на суспільство Узбекистану. І уже сьогодні узбецькі забезпечені родини готові прийняти дітей нашої області з родин загиблих військовослужбовців на оздоровлення і реабілітацію. Ці діти матимуть можливість навчатися у приватній школі в центрі міста Ташкент, спілкуватися з однолітками з Узбекистану, вивчати іноземні мови.

Володимир Артюх подякував Надзвичайному і Повноважному Послу України в Республіці Узбекистан за таку можливість для дітей Сумщини, які втратили батька під час війни.

Також учасники наради обговорили й інші перспективи співпраці Сумщини та Республіки Узбекистан, зокрема, в промисловому та аграрному секторах.

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: