На Сумщині планують створити центр національних меншин

11.09.2023

З цією метою в суботу, 9 вересня, відбулася зустріч за ініціативи Юрія Гладенка, директора Департаменту культури, туризму та релігій Сумської облдержадміністрації та представників національних громад області.

За круглим столом зібралися представники різних національностей, що проживають на Сумщині. Азербайджанську спільноту представляли Мехрібан Салманова та Мурат Тагієв – «Центр азербайджанської культури «Гобустан»; жіночу ромську організацію «Мануша» – Ольга Михайленко, «Ромське національне об’єднання» – Микола Москаленко; грузинську спільноту – Корнелі Шенгелая, ГО «Джорджія»; турків-месхетинців – імам мусульман Сумської області Юнус Фазаіров та єврейську Благодійну організацію «Хесед Хаїм» – Єлизавета Шерстюк.

Для того, щоб в подальшому розвивати національні традиції, вивчати мови та популяризувати свою самобутність у Сумах давно назріла необхідність створити культурний простір, який би усім представникам різних національностей дав можливість рівноправно проводити зустрічі, концерти, відзначати національні свята. На жаль, мова нині не тільки про культуру. Після повномасштабного нападу Росії, усі національні громади включилися у допомогу ЗСУ, завезенню та розподілу гуманітарної допомоги, відбудові зруйнованих помешкань і це не тільки за національними ознакам, а всім, хто цього потребує.

Юрій Гладенко повідомив що за декілька місяців має стартувати ініціатива Державної служби України з етнополітики та свободи слова за якою держава бере на себе зобов’язання сприяти у створенню Центрів національних меншин по всім областям. Тому разом з лідерами національних громад обговорили про місце та вимоги до приміщення, де міг би бути створений такий Центр. Також обговорили і інші проблемні питання, викликані війною та плани про співпрацю на майбутнє.

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: