У Сумах понад 100 людей звернулися із заявами про пошкоджене житло через ракетний удар

12.09.2023

Понад 100 людей звернулися із заявами про пошкоджене житло в результаті ракетного удару 8 вересня на проспекті Козацькому. На місці вибуху працює спецтехніка, розбирають та вивозять будівельне сміття.

На проспекті Козацькому у Сумах, куди 8 вересня поцілила російська ракета триває ліквідація наслідків вибуху.

За кілька десятків метрів від місця вибуху розташований будинок, в якому живе Олександр Аверченков. Чоловік каже, що й досі не може оговтатись після вибуху.

“Прокинувся від неймовірного звуку. Підірвався, відразу у вікно виглянув і бачу.. не знаю.. як у фільмах жахів: просто вогонь стовпом.. А потім думав, як вийти, тому що вся підлога в склі, все розбито. І босоніж якось пробрався на вулицю. Навіть одежу не знайшов, вона десь під завалами була”, – говорить Олександр Аверченков.

Чоловік показав, яких пошкоджень зазнало його домоволодіння.

“Автомобіль, можемо бачити, теж розстріляний. Будинок, те що вікна вибиті — це теж друзі позаклеювали. Все повилітало: десь із рамами повністю, десь самі склопакети. Сюди залетіли великі металеві уламки, тому просто все винесло: і раму і всередині все. Всередині, то окрема розмова: там немає ні міжкімнатних дверей, техніка побита, меблі”, – пояснює чоловік.

Біля будинку лежать знайдені уламки російської ракети. Деякі з них, каже Олександр, забрали співробітники поліції. Також зафіксували пошкодження, яких зазнало домоволодіння.

“От зараз, думаю, в громадські організації якісь поїду, подам документи і поки більше нічого.. Ну, в плані якихось обіцянок, чи що робити далі. Я буду жити тут”, – каже Олександр.

По сусідству з Олександром Аверченком живе Алла Цимбал.

“Як оце воно сталося, я навіть не чула, щоб там “грохот” якийсь був. Почула, що сиплеться все: скло, штукатурка. Бачу, все воно падає. Я злякалась, вискочила, кричу: “Коль, ти живий?”. Захожу, а в нього взагалі там страшне: оце ж три вікна, вони всі вилетіли. Як воно не попало ні в око, ні в висок. Там же ще така штуковина кругла з проводками, оце видно від ракети від цієї. І вона така важка і влупила прямо в стіну, вибила прямо в спальні. Взагалі стрес страшний отримали, але головне, що живі”, – згадує місцева жителька Алла Цимбал.

Пошкоджені вікна в будинку забили ДСП, дах за допомогою родичів та друзів підлатали.

“На даху виправили, текти не буде. Ну а це, сказали, до весни. А весною треба буде розбирати другий поверх повністю. Там нічого не гоже: ні дверей немає вхідних, ніде нічого немає”, – говорить жінка.

Із заявами про пошкоджене житло внаслідок вибуху до оперативного штабу, створеного міськрадою нині звернулися 111 людей, каже керівник штабу з ліквідації наслідків Станіслав Поляков.

“Обстежуємо і складаємо акти відповідні. Станом на 8 годину ранку сьогодні дула опрацьована 91 заява. Тобто, ще і сьогодні й завтра комісія буде працювати, ходити по будівлях і фіксувати ці пошкодження. А далі вже в робочому порядку, є певні нюанси, тобто подаватися на компенсацію, на “є-Відновлення”. Для цього треба зібрати зараз максимально пакет документів, тому ще два дні ми будемо працювати тут”, – пояснює Станіслав Поляков.

и

Також 11 та 12 вересня приймають заяви на грошову допомогу мешканцям пошкодженого житла.

“З 9.30 до 16:00 в приміщенні бібліотеки №7 по вулиці Герасима Кондратьєва організовано прийом громадян французькою благодійною організацією, яка надає по 2 200 гривень кожній постраждалій людині на три місяці. Тобто, якщо сім’я складається з трьох людей, то це 6 600 гривень в місяць і це протягом трьох місяців така допомога”, – додав керівник штабу.

11 вересня у Сумах було оголошено Днем Жалоби за загиблою внаслідок ракетного удару Катериною Мільченко. Опівдні з жінкою прощалися у Свято-Георгіївському Храмі.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: