«Громади Сумщини категорично проти  вилучення військового ПДФО», –  Геннадій ДЕМʼЯНЕНКО 

13.09.2023

Вчора, 12 вересня 2023 року Кабінет Міністрів України схвалив проект Закону України «Про внесення змін до розділу VI Бюджетного кодексу України щодо забезпечення підтримки обороноздатності держави та розвитку оборонно-промислового комплексу України».

Зокрема, змінами до Бюджетного кодексу України пропонується зарахування з 1 жовтня 2023 року по 31 грудня 2024 року до спеціального фонду держбюджету надходжень від оподаткування доходів у вигляді грошового забезпечення, винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими та особами рядового і начальницького складу, що сплачується згідно з Податковим кодексом на відповідній території України (прогнозний обсяг з 1 жовтня 2023 року до кінця року 25,8 млрд гривень та у 2024 році – 93,7 млрд гривень). Також пропонується спрямування у період дії воєнного стану на забезпечення підтримки обороноздатності держави за рішеннями відповідних місцевих рад вільних залишків коштів місцевих бюджетів та залишків коштів спеціального фонду місцевих бюджетів, які утворилися на кінець бюджетного періоду.

Голова Сумської районної ради Геннадій ДЕМʼЯНЕНКО: «Два абсолютно відмінних за позитивом в реалізації та наслідках для обороноздатності рішення Уряду. Упевнений, що народні обранці або в крайньому випадку, наш Президент це виправлять. По-перше, повністю підтримую спрямування вільних залишків бюджетів громад на підтримку обороноздатності держави. Вірне та своєчасне рішення. Але за обовʼязкової умови чіткої та прозорої процедури і головне, на підставі рішень місцевих рад та затверджених ними місцевих оборонних програм. По-друге, категорично не згоден із пропозицією вилучення надходжень до місцевих громад від оподаткування доходів грошового забезпечення військових та правоохоронців. Безліч мотивованих причин. Це порушення основ місцевого самоврядування та як мінімум, справедливого розподілу. Оперативність  потрапляння нашої допомоги до військових. Наше розуміння виду та обсягів їх потреб. Та багато інших факторів та чинників. Це надзвичайно важливо в чинних умовах, особливо для прикордоння. Треба визнати, деякі не розуміють пріоритет безпілотника перед плиткою. Але це виключення. Приклад – наш Сумський прикордонний район, де для місцевих громад оборона на першому місці. Нам не потрібно це пояснювати. Ми щодня під ракетними, шахедними, артилерійськими, мінометними чи стрілковими обстрілами. І думаємо фінансово в першу чергу про військових. І не просто думаємо, а щоденно робимо. Відриваємо кошти від громад. Це розуміють наші мешканці, депутати, голови громад та службовці. Впевнений, що здоровий глузд переможе».

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: