У Кролевці збираються підняти плату за воду, але її якість не покращиться

13.09.2023

КП «Кролевецьводоканал» має намір скоригувати тарифи на водопостачання та водовідведення.

Необхідність перегляду тарифів зумовлена постійною зміною вартості складових, які впливають на собівартість послуг із централізованого водопостачання та централізованого водовідведення.

«Вся громада зацікавлена в тому, щоб підприємство «Кролевецьводоканал» працювало і надавало свої послуги споживачам. Шляхи пошуків виваженого рішення змушують підприємство переглянути тарифи і привести їх у відповідність до вимог сьогодення. Наразі склалася ситуація, коли фактичні витрати на централізоване водопостачання та водовідведення вже не перекриваються чинним тарифом. Доходи підприємства різко зменшилися, а витратна частина стрімко зросла внаслідок значного росту цін на матеріали на ремонти, реагенти, паливо-мастильні матеріали, електроенергію тощо», – роз’яснили у відділі ЖКГ.

За інформацією підприємства, його збитковість за 1 півріччя склало 450,2 тис грн. Також у КП “Кролевецьводоканал” додають, що за півроку 2023 року працівники ліквідували 77 аварійних витоків води та 131 затор на каналізаційних мережах, відремонтовали 35 оглядових колодязів з установленням нових полімерних люків (а з початку 2021 року більше 200 люків). «Кошти, що виділяються з міського бюджету, це підтримка матеріально-технічної бази підприємства, що не впливає на формування структури тарифу, а покращує ефективність роботи підприємства (купівля насосу, екскаватору)», – йдеться у дописі.

Також у Відділі ЖКГ дали роз’яснення щодо якості води: «СТОСОВНО ЯКОСТІ ВОДИ, відразу пояснимо, що з підвищенням тарифу на превеликий жаль вона не покращиться. Артезіанська свердловина в місті Кролевець – одна з найкращих в області, проте застарілі водопровідні мережі 50-60-х років XX століття погіршують якість води споживачам, а їх в місті понад 200 км. Щоб замінити водопровідні мережі повністю орієнтовно потрібно 400 млн. грн. Це дуже великі кошти, так як власних доходів громади в 2023 році 145 млн.грн . Коштами громади закрити це проблемне питання просто нереально, тому налагоджуємо співпрацю з міжнародними організаціями, благодійними фондами, розраховуємо на підтримку держави та інвесторів. Відповідний проєкт розроблений на заміну застарілих труб та капітального ремонту водогону. Підвищення тарифу – це не бажання КП «Кролевецьводоканал». Це виробнича необхідність, якщо ми хочемо бути з ВОДОЮ!», – додали фахівці.

05453.com.ua

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: