Під час воєнного стану кількість усиновлених дітей на Сумщині збільшилася

15.09.2023

Про усиновлення дітей в умовах воєнного часу під час брифінгу в Офіційному медіацентрі розповів начальник обласної Служби у справах дітей Юрій Каліновський.

У цьому році згідно з Указом Президента України Володимира Зеленського, День усиновлення відзначається 17 вересня, тоді як в минулі роки цей день відзначався 30 вересня. Так сталося тому що День усиновлення прив’язаний до християнського свята Віри, Надії, Любові.

«В умовах правового режиму воєнного стану усиновлення не припинилося. Я хочу, щоб усі це почули. Тому що ходять чутки, що усиновлення не проводиться. Це неправда. Насправді ж усиновлення під час війни навіть збільшилося, бо, на жаль, через воєнні дії збільшилося кількість дітей, які залишилися без батьків, – повідомив Юрій Каліновський. – Єдине, що забороняє законодавство, це усиновлення наших українських дітей іноземцями під час війни. Виняток – якщо іноземці до війни всиновили рідного брата чи сестру дитини, яка зараз в Україні залишилася знову без батьків. Ці іноземці можуть цю дитину всиновити, аби возз’єднати рідню.

Юрій Каліновський розповів, що спрощення у самій процедурі усиновлення немає, вона як і раніше відбувається у судовому порядку. Але, подати документи для постановки на облік кандидатів в усиновлювачі чи отримати консультацію з усиновлення зараз стало набагато простіше. Онлайн-послуга «Усиновлення: реєстрація кандидатом» на порталі Дія надає можливість у будь-який час доби подати заяву та зручно завантажити всі необхідні документи. Це робить процедуру усиновлення більш зручною та доступною для кожного українця.

На даний час на обліку з усиновлення у Сумській області перебувають 456 дітей, вони проживають у прийомних сім`ях/дитячих будинках сімейного типу, влаштовані під опіку, до закладів освіти.

За словами начальника Служби у справах дітей, у 2023 році також були внесені зміни у законодавство і на сьогодні, Служби, на щастя, мають підстави брати на облік дітей з усиновлення тих діток, які виїхали за кордон під час війни, тобто дітей, які були евакуйовані в складі закладів, організованих груп у березні – квітні 2022 року. Вони півтора року знаходилися за кордоном і були позбавлені права щодо взяття на облік Службами у справах дітей, для того, щоб з ними далі проводилася робота з влаштування в сімейні форми виховання. У 2023 році такі зміни в законодавство внесені і на сьогодні Служби у справах дітей обліковують дітей, які можуть бути усиновлені, але ще перебувають за кордоном. Більш того, сьогодні для таких дітей дозволено встановлення контакту майбутніх батьків в онлайн форматі.

«На сьогодні таких багато контактів у нас відбуваються з дітьми, які перебувають в Австрії, в Італії, і ці контакти призведуть до того, що при поверненні дітей в Україну після війни дитина буде влаштована в сім’ю», – зазначив посадовець.

Тож через зміни в законодавстві, які передбачають взяття на облік дітей, що перебувають за кордоном та набули підстав для усиновлення, кількість дітей взятих на облік з усиновлення у 2023 році значно збільшилась. Як і збільшилась в області порівняно з минулим роком кількість усиновлених дітей.

У 2022 році було усиновлено 17 дітей, а з 1 січня до 1 вересня 2023 року – 20 дітей.

Проводиться робота щодо усиновлення дітей родинними групами та із сімейних форм виховання. Так, із 20 усиновлених дітей: 12 – усиновлено опікунами; 2 – прийомними батьками; 1 – сім’єю родичів; 5 – з будинку дитини кандидатами в усиновлювачі.

До кінця року планується усиновлення 2 родинних груп по 3 дітей в кожній.

Станом на сьогодні в області на обліку кандидатів в усиновлювачі перебувають 36 сімей. Це переважно подружні пари до 40 років, які бажають усиновити 1 здорову дитину молодшої вікової категорії (до 5 років). Але на обліку перебувають переважно діти старшої вікової категорії (6-17 років) – таких налічуємо 428 із 470 та діти, які мають братів або сестер (303).

Довідково. Усиновлення – це одна із форм захисту дитини, яка залишилася без батьківського піклування.

Усиновлення дітей є пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: