На Сумщині молочне підприємство, яке пережило окупацію і відновилося, отримало держпідтримку

16.09.2023

Начальник Сумської обласної державної адміністрації Володимир Артюх здійснив робочу поїздку до одного з господарств провідного підприємства області «Молоко Вітчизни».

На фермах ТОВ «Молоко Вітчизни» активно впроваджуються новітні технології. Як результат – збільшується поголів’я корів та ростуть надої молока. Чотири року тому підприємство отримало статус племінного заводу з розведення великої рогатої худоби голштинської породи. Корови цієї породи є одними з найпродуктивніших. Саме їм належать світові рекорди надоїв і виходу молочного жиру.

«Молоко Вітчизни» спеціалізується на виробництві молока найвищої якості ґатунку «Екстра» з високим показником жиру та білку. Обсяги складають 90 тонн на день. Також серед пріоритетних напрямків роботи підприємства: виробництво якісної сировини для подальшої переробки; виробництво органічного добрива та отримання органічної продукції.

«Молоко Вітчизни» не припиняло роботи і стійко пройшло період окупації Сумщини, швидко відновивши основні показники після того, як область була звільнена від ворога.

«За такими підприємствами – майбутнє Сумщини. Щиро дякую колективу за роботу, за те що попри війну не здаєтесь. Ви зберегли поголів’я, робочі місця і продовжуєте розвивати виробництво. Молочне тваринництво – важлива складова продовольчої безпеки, часто ферма – єдиним джерелом роботи і відповідно, підтримки життя невеликих населених пунктів. Корова споконвіку була годувальницею родини, так є і зараз. Тому молочні господарства необхідно підтримувати, всіляко сприяючи їх розвитку», – зазначив Володимир Артюх.

«Молоко Вітчизни» взяло участь у державній програмі за напрямом фінансової підтримки галузі тваринництва «Часткове відшкодування вартості будівництва та/або реконструкції тваринницьких ферм і комплексів, рибницьких господарств, доїльних залів, підприємств з переробки сільськогосподарської продукції» та отримало державну фінансову підтримку у сумі 20,7 млн гривень на реконструкцію тваринницького приміщення.

Також за напрямом «Спеціальна бюджетна дотація за приріст поголів’я корів власного відтворення» підприємство отримало державну фінансову підтримку у сумі 2,99 млн гривень.

Цьогоріч «Молоко Вітчизни» сплатило податків до бюджетів всіх рівнів на суму 46,9 млн гривень, у тому числі до місцевих бюджетів територіальних громад – майже 10 млн грн.

Обласна військова адміністрація сприяє збільшенню чисельності таких господарств на території області.

У цьому році для підтримки галузі молочного скотарства виділені кошти з обласного бюджету в розмірі 10 млн грн.

Зокрема, для домогосподарств які утримують від 3 і більше корів та суб’єктів господарювання з наявним поголів’ям до 250 корів запроваджена фінансова підтримка через виплату спеціальної дотації за утримання поголів’я корів у розмірі 5,3 тис грн. на 1 голову. На ці цілі передбачено 5 млн грн.

Наразі подано 375 заявок на отримання спеціальної бюджетної дотації на понад 2,3 тисячі корів на суму 12,4 млн грн.

Це значно перевищує раніше виділені з обласного бюджету кошти, тому розглядаються можливості дофінансування.

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: