Енергетики Сумщини втрачають життя, відновлюючи світло після обстрілів

17.09.2023

На особистий прийом громадян до заступниці начальника ОВА Марії Зонової приїхала ініціативна група від жителів прикордонних сіл з Великописарівської громади. Вони розповіли, що у них уже 4 місяці немає електрики через ворожі обстріли, повідомили в ОВА.

Марія Зонова повідомила, що цю проблему неодноразово обговорювали з енергетиками та військовими. Ремонтні бригади навіть здійснили попередній огляд ділянки, яка знаходиться буквально під кордоном з країною-агресором. Але, на жаль, місце добре прострілюється з боку ворога, а працювати треба протягом кількох годин та ще й з використанням спеціальної техніки. Були навіть спроби розпочати ремонтні роботи, але щоразу енергетики змушені були відходити, бо ворог щоразу відкривав вогонь.

Заступник директора технічного з високовольтних мереж АТ «Сумиобленерго» Олександр Маландій розповів, що особисто виїжджав на місце пошкодження. Опрацьовувалися різні варіанти. Але як тільки енергетики зі спецтехнікою під’їжджали, розпочиналися обстріли. На жаль, така ситуація не лише у Великописарівській громаді. Без світла залишаються населені пункти прикордоння й в інших районах Сумщини, зокрема в Сумському та Шосткинському.

«Ми вже втратили п’ятьох енергетиків, які виїжджали в прикордоння і були вбиті ворогом. Також два мої працівники нещодавно отримали поранення в Середино-Будській громаді. – І щодня, розуміючи загрозу, я посилаю цих людей на смерть. Тому не говоріть, що ми нічого не робимо. Кожен виїзд енергетиків – це загроза їх життю. Вони – не військові. Такі ж мирні жителі, як і ми з вами», – додав Олександр Маландій.

У ході обговорення під час особистого прийому був випрацюваний ще один варіант, який може бути безпечним для ремонтних бригад, проте з безпекової ситуації деталі цього варіанту не повідомляються. Енергетики пообіцяли його вивчити, і якщо це можливо, спробують допомогти жителям прикордоння зі світлом.

«Ми маємо допомогти жителям прикордоння з відновленням електрики, але не піддаючи загрозі життя і здоров’я працівників ремонтних бригад. Зараз опрацьовуємо різні варіанти, в тому числі й зі збільшенням кількості генераторів у цих населених пунктах. Також знову звертаємося до жителів з проханням подумати про евакуацію з 5-ти кілометрової зони. Хоча б на зимовий період, – зазначила Марія Зонова. – На жаль, навіть ремонт мережі цього разу не гарантує, що ви будете з електрикою. Ворог підступний. Він може обстрілювати мережі на прикордоння навіть кожного дня».

shostka.info

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: