Сумщину представили на “Дні борщу” в Німеччині

18.09.2023

У місті Хемніць (Німеччина) відбувся «День Борщу» в межах Міжкультурних тижнів Interkulturelle Wochen Chemnitz .

У складі української делегації Сумщину на заході представляла директорка Комунального закладу Сумської обласної ради – Сумський обласний науково-методичний центр культури і мистецтв Євгенія Бистрицька.

Головною ідеєю заходу було підвищення обізнаність про борщ та сприяння соціальній згуртованості громади Хемніца, що прийняла близько 5000 українців, які були вимушені залишити Україну через військову агресію.

Для українців борщ не обмежується простим рецептом – культура приготування та споживання борщу в Україні відіграє позитивну роль у згуртуванні людей, створенні дружньої атмосфери, сприянні спілкуванню між представниками різних етнічних груп і культур, зміцненні соціальних зв’язків та розвитку міжкультурного діалогу.

Саме промоція елементу нематеріальної культурної спадщини, внесено до Списку ЮНЕСКО «Культура приготування українського борщу» стала базисом свята, де говорять різними мовами, але мають взаєморозуміння, емпатію, зацікавленість, відкритість та повагу до нашої культури. Це насправді дуже цікавий досвід міжкультурного діалогу, який надає навички тонкого відчуття своїх кордонів та кордонів іншої людини. А також натхнення та бажання ділитися «своїм», коли відчуваєш повагу та зацікавлення до «твого». І одразу, – щире бажання дізнатися більше про інші культури.

Керівниця проєкту та ідейна натхненниця Ірина Каць (ГО «Культурний ді@лог») відкрила захід щирими словами вітання від української делегації. Про важливість міжкультурного діалогу зазначила програмна керівниця центру «Haus der Kulturen» Міла Гейпель, а вітання від Міністерства культури та інформаційної політики України передала громаді Хемниця заступниця директора Українського центру культурних досліджень Олена Іщенко.

На заході була представлена виставка «Як росте борщ», яка «розповідала» українською та німецькою мовами про те, що борщ – це про працелюбність українців, про їх тісний зв’язок з землею, з домашнім господарством та домашнім затишком.

А Євгенія Бистрицька презентувала власну ідею, розроблену на базі Сумського обласного Центру Культури – майстер-клас з давньої української техніки «вибійка» «Створи свій борщ». Творчість не має меж, коли мова про борщ!

Ну й, звісно ж, гості та учасники готували та куштували борщі різних видів.

Українська делегація взяла участь у заході в рамках програми мобільності від Creative Europe Culture Moves Europe Goethe-Institut.

А ще розпочалася підготовка до представлення Сумщини у 2025 році в місті Хемніць в рамках програми «Хемніць- культурна столиця Європи»!

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: