Сумській гімназії для талановитих дітей збираються присвоїти ім’я загиблого випускника Дмитра Євдокимова

19.09.2023

Сумській обласній гімназії-інтернату для талановитих та творчо обдарованих дітей планують присвоїти ім’я випускника Дмитра Євдокимова. Він був студентом Київського національного університету та пішов добровольцем у перші дні широкомасштабного вторгнення, загинув у березні 2022 року. Наразі рішення про перейменування закладу мають ухвалити депутати обласної ради, у власності якої знаходиться гімназія.

В одному з коридорів сумської гімназії для талановитих дітей встановлена пам’ятна дошка. З фотографії дивиться усміхнений юнак. Це Дмитро Євдокимов – захисник України, доброволець, який загинув у бою в березні 2022 року.

“Я, знаєте, не здивувалася, що він сам пішов на війну, що він захищав свободу нашої держави. Він був сам такий, любив свободу, йому не можна було нав’язати свою думку”, – згадує Галина Сагура, вихователька класу в якому навчався Дмитро.

У Сумській гімназії для талановитих та творчо обдарованих дітей Дмитра запам’ятали як лідера, дуже привітну, творчу і мудру дитину.

“Він дуже був веселий, рухливий, але мудрий. Не по роках був дорослий, дуже любив читати, багато знав історій. Якщо ми збиралися з дітьми, у нього для кожного була своя історія, притча. Його улюблена фраза була така “Зараз розкажу притчу”, – говорить Галина Сагура.

Як розповідають вчителі, Дмитро захоплювався історією, писав дослідницькі роботи, був переможцем олімпіад, на канікулах їздив на археологічні розкопки.

“Я викладала у Дмитрика українську мову та літературу. На своїх уроках помітила його глибокі знання з історії. Пізніше дізналася, як він захоплюється саме історією своєї держави, яким він є патріотом. Він міг годинами розповідати і про героїв Крут, і про Центральну Раду, і все, що він вивчав у класі з поглибленим вивченням історії. Завжди учень доброзичливий, усміхнений, грамотний”, – говорить вчителька Тетяна Василенко.

Після гімназії Дмитро навчався у Київському національному університеті, звідти й пішов на війну. Тепер в гімназії про нього розповідають на уроках мужності.

“1 вересня нам розповідають про нього завжди”, – каже учениця гімназії Аліна Сидоренко.

“Нам говорили, що він міг закінчити п’ятий курс археології, але замість цього він пішов захищати нашу Україну”, – говорить учень гімназії Давид Васильченко.

Дмитро мав активну громадянську позицію, співпрацював з різними громадськими організаціями. У лютому 2023 року його друзі та однодумці виступили з пропозицією присвоїти ім’я Дмитра Євдокимова гімназії, де він навчався. Одним з ініціаторів цього був друг Дмитра — Андрій Міненко.

“Під час навчання у гімназії він був активним учасником гімназійного самоврядування. Його щирим бажанням був розвиток та добробут України. Після початку повномасштабного вторгнення він в той же день вступив до лав Збройних сил України, воював за звільнення Київської області та на сході України, де загинув у бою з російськими загарбниками”, – зазначає Андрій Міненко.

“Зараз питання пройшло стадію громадського обговорення, обговорювали його і на зборах нашого закладу. На сьогодні це питання вже затверджене на постійній комісії, чекаємо сесії, щоб його винесли на голосування”, – пояснює заступниця директора гімназії Людмила Парфенюк.

Сьогодні уроки в гімназії частково проводять в укритті – через повітряні тривоги.

Як сказав Андрій Міненко, ініціатори перейменування гімназії сподіваються, що ім’я загиблого воїна Дмитра Євдокимова у її назві нагадуватиме учням про те, що саме громадяни країни вирішують її долю і творять історію.

suspilne.media

Читайте нас також в ТЕЛЕГРАМ

Читайте нас також в ІНСТАГРАМ

Джерело: Сумські дебати - debaty.sumy.ua

Інші новини:

Коментарі: